UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС надішле Україні перші два транші допомоги на суму 6 млрд євро – Домбровскіс

Очікується, що транші надійдуть у березні та квітні.

Євросоюз надішле перший транш фінансової допомоги Україні за програмою Ukraine Facility у розмірі 4,5 млрд євро уже в березні. Про це повідомив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс на пресконференції з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

За його словами, у квітні надійде другий транш у розмірі 1,5 млрд євро.

"Ми вже остаточно доопрацьовуємо механізм підтримки України, який називається Ukraine Facility. Ми розробили його на 4 роки і будемо вважати, що цей механізм надасть передбачуваний і прогнозований потік фінансування України починаючи з цього року і до 2027 на суму 50 мільярдів євро", – сказав Домбровскіс.

Читайте також: Європарламент схвалив виділення Україні 50 млрд євро – журналіст

Також він повідомив, що за два роки ЄС та країни-члени загалом надали Україні військову допомогу на суму 28 мільярдів євро.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу 28 лютого остаточно схвалила середньостроковий перегляд бюджету до 2027 року, який започатковує Український фонд (Ukraine Facility). Український фонд складатиметься з трьох компонентів. Загальний бюджет у розмірі 50 мільярдів євро для механізму розділять між 33 мільярдами євро позик і 17 мільярдами євро грантів.