UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС 10 липня визначиться, як реагувати на «мирні візити» Орбана

Нараду збирає Польща.

У середу, 10 липня, посли країн Євросоюзу зберуться у Брюсселі, аби обговорити поведінку угорського премʼєра Віктора Орбана під час головування його країни у ЄС. Як повідомляє «Голос Америки», дискусія стосуватиметься «мирних візитів» Орбана до Москви та Пекіна.

Зазначається, що збирає нараду Польща. Раніше вона разом із партнерами виголошувала застереження щодо вояжів Орбана.

Хоч угорський премʼєр і запевняв, що не представляє ЄС під час своїх візитів, проте заявляв, що подібна діяльність повʼязана із головуванням його країни в Євросоюзі. «Голос Америки» зазначає, що Орбан розповідав про спроби змінити політику Європи.

Читайте також: Орбан написав лист у ЄС після відвідин Києва і Москви: політик застерігає від "драматичних подій"

Також повідомляється, що в інтервʼю Die Weltwoche Орбан посилався на колишнього президента Франції Ніколя Саркозі, який під час російського вторгнення до Грузії зіграв посередницьку роль у перемовинах між країнами. Тоді Париж також головував у ЄС. Проте, на відміну від угорського премʼєра, Саркозі був уповноваженим представником від Блоку, що допомогло зупинити війну.

Раніше Bloomberg повідомляло, що вояжі Орбана до Москви та Пекіна розлютили союзників Будапешта по ЄС та НАТО. Зазначається, що дипломатичні потуги угорського премʼєра для встановлення миру в Україні не є ефективними та, на думку деяких політиків, лише підіграють РФ.