UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єнс Столтенберг стане новим головою Мюнхенської конференції з безпеки - POLITICO

Мюнхенська конференція з безпеки – обов'язковий пункт відвідування для вищих посадових осіб

Глава НАТО Єнс Столтенберг стане новим головою Мюнхенської конференції з безпеки. Про це повідомило POLITICO джерело, безпосередньо обізнане про це питання.

Ця посада ставить Столтенберга, колишнього прем'єр-міністра Норвегії, на чолі найважливішого трансатлантичного інституту в період підвищеного занепокоєння з приводу напряму війни в Україні та майбутнього НАТО після президентських виборів у США у листопаді.

Читайте також: Тільки членство в НАТО дає Україні перспективу довгострокового миру — голова Мюнхенської безпекової конференції

За словами джерела, Столтенберг займе місце Крістофа Хойсгена, німецького дипломата, який керував конференцією протягом останніх двох років. Колишній багаторічний голова Вольфганг Ішингер залишиться президентом Ради фонду Мюнхенської конференції з безпеки, яка стала ключовим місцем зустрічі в міжнародному колі конференцій — завсідники жартома називають її «Давосом з гарматами», натякаючи на Всесвітній економічний форум, який проводиться щороку в швейцарському Давосі.

Мюнхенську конференцію відвідували як вищі військові чини, так і глави держав, вона була улюбленим місцем покійного сенатора США та яструба безпеки Джона Маккейна і стала обов'язковим пунктом відвідування вищих посадових осіб США, які прагнуть звернутися до своїх європейських союзників.

Головною подією конференції 2024 року став виступ віце-президента США Камали Гарріс, в якому вона виклала свої погляди на роль Вашингтона у світі та в НАТО.

Конференція також увійшла в історію як місце, де в 2007 році президент Росії Володимир Путін виклав нову і більш агресивну доктрину безпеки, яка вкрай критикує НАТО, і яка передбачила його рішення через 15 років розпочати повномасштабне вторгнення в Україну.

Після вторгнення, яке розпочалося лише через два дні після конференції 2022 року, MSC стала форумом із високими ставками для обговорення підходу Заходу до підтримки України проти російської агресії. Саме на тій зустрічі, коли Росія вже зосередила величезні сили біля кордонів України, мер Києва Віталій Кличко розкритикував Німеччину за відмову надати Україні оборонну зброю та відправлення натомість лише 5000 касок. (З того часу Німеччина стала одним із провідних західних донорів зброї та постачання в Україну.)

Нещодавно президент України Володимир Зеленський використав MSC, щоб умовити західних лідерів прискорити та розширити постачання зброї до його країни — заборона США на використання ракет для поразки цілей у Росії тепер стала гарячою темою для учасників MSC.

Читайте також: Росію та Іран не запрошуватимуть на Мюнхенську конференцію з безпеки

З огляду на це, голова конференції — це надзвичайно значуща політична роль.

Столтенберг, колишній прем'єр-міністр Норвегії, є генеральним секретарем НАТО з 2014 року. 1 жовтня його замінить на цій посаді колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.