UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які проблеми для Росії створить запрошення Франції на 80-річчя висадки союзників у Нормандії – Мамедов

Париж зобов’язаний видати Путіна Міжнародному кримінальному суду

Колишній заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов вважає, що у Москви, після запрошення від Парижу на урочистості на честь 80-річчя висадки союзників у Нормандії (за даними Europe 1), виникнуть труднощі з обранням кандидатів для високої делегації. 

«Цікаво, як це буде реалізовано? Адже деякі вищі представники керівництва Росії не зможуть відвідати Францію, оскільки країна є учасницею Римського статуту. Напевно у РФ будуть ретельно підбирати делегатів, адже високопосадовці підозрювані у скоєнні міжнародних злочинів повинні бути затримані на території Франції і видані Міжнародному кримінальному суду», – написав Мамедов у X. 

Читайте також: МКС видав ордери на арешт командувачів дальньої авіації та Чорноморського флоту РФ

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня 2023 року видав міжнародні ордери на арешт Владіміра Путіна та уповноважену з прав дитини держави-агресора Марію Львову-Бєлову. 

Нещодавно новообрана голова Міжнародного кримінального суду Томоко Акане висловила тверде переконання, що російський диктатор Владімір Путін буде притягнутий до відповідальності за воєнні злочини проти України. 

Читайте також: У Росії заявили, що заяви Макрона щодо відправки військ в Україну змушують «припускати найгірше»

Ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна закріплює дипломатичну ізоляцію Росії і позбавляє главу Кремля можливості вільно пересуватися світом. Адже 123 держави-члени МКС за Римським статутом мають заарештувати диктатора і передати його міжнародному правосуддю. Але що буде, якщо якісь держави порушать свої зобов’язання? Які наслідки їх очікують? У цьому розбирався Ерік Кучеренко у статті «Удар по Кремлю: що загрожує тим країнам, які відмовляться заарештувати Путіна» на ZN.UA.