UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як новий прем'єр Британії Стармер може відновити відносини з Європою? — FT

Приймаючи зустріч ЄПС у Бленхеймі, прем'єр-міністр може виконати свою обіцянку з маніфесту.

Європейське політичне співтовариство (ЄПС) — це зібрання представників 47 європейських країн, де обговорюються різні політичні питання та проблеми. Їхня зустріч відбудеться 18 липня в палаці Бленхейм в Оксфордширі у Великій Британії. Кір Стармер, новий прем'єр-міністр Британії буде головувати на цій зустрічі.

Зустріч дасть Стармеру шанс продемонструвати "перезавантаження" відносин Великої Британії з її сусідами. Лейбористи пообіцяли  в маніфесті зробити Британію "знову провідною країною в Європі, з поліпшеними й амбітними відносинами з нашими європейськими партнерами", повідомляє Financial Times.

Зустрічі ЄПС проводяться у менш формальній обстановці, що робить їх подібними до Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Через неформальний характер зустрічей, вони є ідеальним місцем для проведення важливих двосторонніх переговорів між лідерами різних країн. Це особливо важливо, тому що існуючі договори між Великою Британією та ЄС не передбачають проведення політичних зустрічей між сторонами.

Читайте також: «Чекаю скорої зустрічі з Зеленським»: новий прем’єр Британії запевнив Україну у непохитній підтримці

Крім того, на відміну від інших міжнародних зустрічей, де часто виникають суперечки щодо змісту підсумкового комюніке (офіційного повідомлення про результати зустрічі), на зустрічах ЄПС такого документа немає, що усуває можливі конфлікти з цього приводу.

"Тим часом, коли в Європі вирує війна, а світ відчуває себе все більш нестабільним, аргументи Британії на користь більш тісних відносин у сфері безпеки зі своїми сусідами стають все більш переконливими", — пише газета.

Будь-які практичні кроки уряду Британії, спрямовані на зближення з ЄС, повинні бути розраховані на майбутнє, щоб у будь-якого наступного уряду Консервативної партії не виникло спокуси скасувати їх. Це також запевнить учасників переговорів з ЄС, що вони не витрачають свій час даремно.

Читайте також: "Зміни починаються зараз": Стармер прокоментував перемогу на виборах у Британії

Раніше Стармер пообіцяв збільшити витрати на оборону в його країні до 2,5% від національного прибутку, але відмовився назвати дату, коли це буде зроблено. Натомість він заявив, що збільшення відбудеться "як тільки дозволять ресурси".