UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італійська Eni судиться з «Газпромом» за непоставлені з 2022 року обсяги газу

У державній компанії вважають, що контракти з російським монополістом досі діють.

В Італії, яка у квітні оголосила про фактичну незалежність від російського газу, державна нафтогазова компанія Eni судиться з російським «Газпромом» через непоставлені їй з 2022 року обсяги газу. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на документацію підприємства, підготовлену до річних загальних зборів 10 травня. 

«Зменшення поставок, застосовані «Газпром Експортом», є предметом конфіденційного арбітражного розгляду. Контракти з «Газпром Експортом» все ще діють», – заявило керівництво Eni у відповідь на запитання акціонера. 

Раніше гендиректор італійського енергетичного гіганту Eni Клаудіо Дескальці заявляв, що потоки російського газу до Італії впали майже до нуля, а російський монополіст почав скорочувати поставки в червні минулого року. 

Читайте також: У Газпрому катастрофічна ситуація з експортом: Сі залишив Путіна без нового контракту на постачання газу

Eni відмовилася від подальших коментарів щодо арбітражу з «Газпромом». До початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Італія імпортувала близько 40% газу з Росії. Італійська компанія наразі зосереджена на повній заміні обсягів російського газу до 2025 року. Вона співпрацює у цьому питанні з Алжиром, Єгиптом, Мозамбіком, Конго та Катаром. У січні Eni та Національна нафтова корпорація Лівії підписали угоду про видобуток газу на суму 8 млрд доларів. Видобуток на двох морських родовищах має розпочатися у 2026 році.

Які рецепти виробили європейські країни для заміни російського газу читайте у статті Олександра Харченка та Марії Якуб «Чому провалився газовий шантаж Путіна в Європі» на ZN.UA.