UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанського пенсіонера посадили на 18 років за розсилку листів-бомб посольствам України та США

Чоловік визнаний винним у тероризмі та виробництві вибухових речовин.

У вівторок, 23 липня, в Іспанії суд засудив 76-річного пенсіонера Помпейо Гонсалеса Паскуаля до 18 років позбавлення волі за тероризм та виготовлення вибухівки.

Чоловік виступав проти західної підтримки України після вторгнення Росії у лютому 2022 року та надсилав вибухонебезпечні листи прем'єр-міністру Іспанії та посольствам США та України у 2022 році. Про це повідомляє ВВС.

Співробітник українського посольства отримав легкі поранення під час розпаковки однієї з посилок. Інші посилки перехопили співробітники служби безпеки.

Експерт, який досліджував комп'ютер Гонсалеса Паскуаля, повідомив суд, що вони знайшли докази «пошуку способів виготовлення вибухових пристроїв» та відвідування ним «каналів пропаганди ЗМІ, пов'язаних із російсько-українським конфліктом».

Читайте також: Ані вибухівка, ні інші насильницькі дії не змусять нас відмовитись від підтримки України — міністерка оборони Іспанії

У нього вдома слідчі виявили майстерню з паяльним обладнанням, інструментами, металевими деталями та гвинтами, сумісними з надісланими листами-бомбами, а також сліди підготовчих робіт із виготовлення додаткових пристроїв.

Гонсалеса Паскуаля було заарештовано в січні 2023 року і поміщено під варту, але суддя надав йому умовне звільнення на початку цього року на тій підставі, що він не міг знищити докази або, ймовірно, вчинить повторний злочин, і не мав попередніх судимостей.

Тоді суддя сказав, що «немає жодних ознак» того, що він діяв спільно з «якоюсь організованою терористичною групою».

Після нападу на посольство посол України в Іспанії Сергій Погорельцев звинуватив Росію, а Київ посилив заходи безпеки у своїх посольствах по всьому світу.

Раніше повідомлялося про те, що посольства та консульства України у шести країнах отримали закривавлені пакети з очима тварин.