UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанська поліція розшукує каталонського сепаратиста Пучдемона після його повернення з вигнання

У Барселоні встановили блокпости.

Поліція Барселони розшукує колишнього лідера Каталонії та сепаратиста Карлеса Пучдемона, який повернувся з Брюсселя до Іспанії після семирічного вигнання, не зважаючи на ордер на арешт. Зранку 8 серпня він зʼявився на мітингу у місті, після чого сів в автомобіль та зник, повідомляє BBC.

Зазначається, що Пучдемон виступив перед сотнями прихильників перед будівлею каталонського парламенту. Він сказав, що повернувся, аби нагадати, що "ми все ще тут", а проведення референдуму "не є і ніколи не буде злочином". Наразі поліція встановила блокпости на дорогах у Барселоні та на виїзді з міста в рамках операції "Клітка". Іспанське телебачення також показало кадри з Ла-Жонкера, муніципалітету, що межує з Францією, де правоохоронці зупиняють машини та проводять перевірку.

Читайте також: Іспанія помилувала організаторів незаконного референдуму щодо незалежності Каталонії

Іспанська поліція висунула політику звинувачення у зв’язку з розтратою коштів та спробою отримати незалежність Каталонії у 2017 році. Тоді Конституційний суд Іспанії визнав незаконним референдум, який організував Пучдемон. Після цього Мадрид запровадив пряме правління в регіоні, а лідер сепаратистів втік до Бельгії.

Нагадаємо, ордер на арешт Пучдемона у звʼязку з обвинуваченням у розтраті коштів та підбурюванні до заколоту видали у 2019 році. Його видав суд невдовзі після винесення обвинувальних вироків іншим лідерам каталонських сепаратистів.