UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран не відправляє посла до Швеції на знак протесту через спалення Корану

МЗС Ірану викликало тимчасового повіреного у справах Швеції, щоб засудити акцію.

Тегеран утримається від направлення нового посла до Швеції на знак протесту проти спалення Корану біля мечеті в Стокгольмі. Про це заявив міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахян, повідомляє Reuters.

Чоловік розірвав і спалив Коран біля центральної мечеті Стокгольма в середу, 28 червня, у перший день мусульманського свята Курбан-байрам.

Поліція Швеції звинуватила чоловіка, який спалив священну книгу, в агітації проти етнічної або національної групи.

Читайте також: Спалення Корану в Стокгольмській мечеті: чи поставить це хрест на прагненні країни вступити до НАТО

У четвер, 29 червня, Міністерство закордонних справ Ірану викликало тимчасового повіреного у справах Швеції, щоб засудити те, що, за його словами, є образою найсвятіших ісламських святинь. 

"Хоча адміністративні процедури з призначення нового посла у Швеції завершилися, процес його відправки затримується через те, що уряд Швеції видав дозвіл на осквернення священного Корану", - заявив Амірабдоллахян.

Він не уточнив, як довго Іран утримуватиметься від направлення посла до Швеції.

Читайте також: Байден зустрінеться з прем'єром Швеції: говоритимуть про вступ Стокгольма до НАТО та Україну  

Хоча шведська поліція відхилила кілька нещодавніх заявок на проведення демонстрацій проти Корану, суди скасували ці рішення, заявивши, що вони порушують свободу слова.

У своєму дозволі на проведення демонстрації в середу шведська поліція зазначила, що хоча вона "може мати зовнішньополітичні наслідки", ризики і наслідки, пов'язані зі спаленням Корану, не є настільки серйозними, щоб відхилити заявку.