UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грузія вирішила промовчати на заяви про будівництво російської бази ВМФ в Абхазії

Правляча партія вважає, що такий крок буде «провокативним».

Перший віце-спікер парламенту Грузії від правлячої партії «Грузинська мрія» Георгій Вольський заявив, що парламентська більшість країни «не буде навіть розглядати» проект резолюції про намір Міноборони Росії збудувати на території Абхазії військово-морську базу, куди передислокують частину кораблів Чорноморського флоту РФ з анексованого Севастополя та Новоросійська, пише «Радіо свобода».

Рішення парламентської більшості Грузії Вольський обґрунтував тим, що країна «перебуває у складному становищі в умовах окупації Росією Абхазії та Південної Осетії». На думку правлячої партії в таких обставинах приймати подібну резолюцію «було б провокацією».

Вольський зазначив, що заява так званого президента самопроголошеної Абхазії Аслана Бжанії ще не означає будівництва в Очамчирському порту бази ВМФ РФ, оскільки аналогічні заяви Москва «робила ще в 2009 році». Він зазначив, що від тоді «в Очамчирі не було проведено жодних робіт щодо поглиблення морського дна чи будівництва інфраструктури, яка потрібна на військово-морської бази».

Проект резолюції, яка у різкій формі «засуджує окупацію Москвою суверенної території Грузії в Абхазії та Південній Осетії» та «мілітаризацію, що прямо загрожує національній безпеці Грузії, регіону та всього євроатлантичного співтовариства»  підготувала депутатка опозиційної фракції «За Грузію» Теона Акубардія.

Читайте також: Українські атаки змусили Росію передислокувати Чорноморський флот: це ставить під загрозу контроль РФ над Кримом — Politico

Минулого тижня російська газета "Известия" із посиланням на самопроголошеного лідера регіону Аслана Бжанію заявила про плани Росії збудувати військово-морську базу на узбережжі Чорного моря окупованої грузинської Абхазії. При цьому в Кремлі інформацію коментувати відмовились.

На разі відомо, що Росія вивела основну частину свого Чорноморського флоту з основної бази в анексованому Криму через атаки з боку України.