UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грецькі консерватори ​​перемогли на виборах: попри шпигунський скандал

Але є "але" – вони не набрали більшості. Та Міцотакісу вдалося привернути увагу виборців, незважаючи на те, що на його прем’єрство впала тінь через гучний шпигунський скандал.

Консервативна правляча партія Греції здобула переконливу перемогу на виборах у неділю, але їй доведеться чекати другого голосування цього літа, щоб отримати абсолютну більшість, передає Politico.

Читайте також: У проросійській Греції – вибори: чи вдасться прорватись «Новій демократії»

Партія «Нова демократія» прем’єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса зуміла отримати перевагу над своїм головним конкурентом, лівою партією «Сіріза». І, згідно з початковими результатами, їй не вистачало лише кількох місць для більшості навіть із новою пропорційною системою представництва.

Після підрахунку 75 відсотків голосів "Нова демократія" може отримати 40,8 відсотка голосів і 145 місць у 300-місному парламенті. «Сіріза» відстає з 20,1% і  лише 72 місцями, тоді як Соціалістична партія Pasok має 11,7% і 42 місця. Комуністи отримали 7,1% і 25 місць, а націоналістична партія «Грецьке рішення» - 4,5% і 16 місць.

Читайте також: Греція заперечує, що відправляє мігрантів назад у море, але була "схоплена на гарячому" – NYT

Три менші партії, які спочатку, як здавалося, мали шанси отримати 3 відсотки та подолати прохідний бар’єр, щоб потрапити до парламенту, зрештою отримали менше балів. Рівень участі склав 59,2 відсотка, повідомили в МВС.

Читайте також: Греція купила в Ізраїлю партію БПЛА Orbiter для роботи з ракетами Spike

Тим не менш, «Нова демократія» не набрала необхідних  45 відсотків для отримання повної більшості.

Міцотакісу вдалося привернути увагу виборців, незважаючи на те, що на його прем’єрство впала тінь через шпигунський скандал, зростання інфляції та зростання занепокоєння щодо верховенства права.