UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Угорщини звинувачує ЄС у зриві поставок нафти з Росії

Жодних доказів своїх слів міністр не навів.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що рішення Європейської комісії не виступати посередником у суперечці щодо блокування поставок нафти з Росії через Україну в його країну свідчить про те, що за цим стоїть Брюссель, пише Reuters.

Заява Петера Сіярто, яку він, між тим, не підкріпив доказами, пролунала через день після того, як Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини стати посередником між ними та Україною у питанні санкцій, які Київ ввів проти російського «Лукойла», зупинивши транзит нафти цієї компанії своєю територією на словацькі та угорські НПЗ.

«Той факт, що Європейська комісія заявила, що не бажає допомагати у забезпеченні енергопостачання Угорщини та Словаччини, говорить про те, що наказ було надіслано з Брюсселя до Києва, щоб створити виклики та проблеми в енергопостачанні Угорщини та Словаччини», – сказав Сійярто. на консервативному політичному заході.

Читайте також: "Україна не просто захищається": в Угорщині прокоментували бої у Курській області

Єврокомісія, яка підтримує Україну після вторгнення Росії у 2022 році, неодноразово закликала країни ЄС подолати залежність від поставок енергоносіїв з Москви. ЄС запровадив санкції щодо більшості імпортованої з Росії нафти.

У п’ятницю речник Комісії заявив, що немає жодних ознак того, що санкції України поставили під загрозу європейські енергоносії, оскільки російська нафта продовжує надходити окремим трубопроводом «Дружба», який також з’єднує Росію зі Словаччиною та Угорщиною через Україну.

Словаччина та Угорщина є країнами ЄС, які виступають проти військової допомоги Україні.

Південна гілка трубопроводу простягається через Україну до Чехії, Словаччини та Угорщини, і протягом багатьох років служить основним джерелом постачання для їхніх нафтопереробних заводів.

Минулого місяця Сіярто вже дозволяв подібні коментарі, коли звинуватив Європейську комісію в шантажі у нафтовій суперечці та сказав, що, можливо, «це все вигадав Брюссель, а не Київ».

Представник уряду Угорщини у четвер заявив, що угорська нафтова компанія MOL перебуває на завершальній стадії обговорення створення схеми забезпечення потоків сирої нафти з Росії.

Раніше угорське видання Index.hu повідомляло, що Будапешт веде переговори щодо розблокування транзиту нафти російської компанії «Лукойл» через Україну. Наразі узгоджується рішення, яке задовільнить усі причетні сторони, у тому числі Україну.