UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Швеції розповів, чому Україна відмовилась від винищувачів Gripen

Тобіас Біллстрьом заявив, за яких умов Швеція готова передати Gripen Україні.

Швеція зупинила надання винищувачів Gripen, бо Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів це надто багато. Про це заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом в інтерв'ю Голосу Америки.

“Адже ми говоримо про системи. Це не лише отримати літаки і підготувати пілотів. Це складні системи, і впроваджувати дві з них одночасно було б занадто складно”, – сказав Тобіас Біллстрьом.

Водночас він додав, що це не означає, що Швеція не відкрита для продовження перемовин щодо винищувачів Gripen, коли програма F-16 буде завершена. 

Читайте також: Швеція скаржиться на втручання Росії в роботу її супутників

“Знову ж таки, це справа України, а не уряду Швеції. Оскільки ми не могли продовжувати роботу з винищувачами Gripen через надходження F-16, ми вирішили надати Україні інші можливості, які має Швеція, і ми передали Україні системи спостереження ASC 890”, – розповів Тобіас Біллстрьом.

За його словами, цей літак дальнього радіолокаційного виявлення Україна може використовувати у координації із винищувачами F-16 для кращого спостереження і керування повітряними боями.

Нагадаємо, наприкінці травня Тобіас Біллстрьом заявив, що Швеція наразі не планує постачання Україні винищувачів Gripen, але не виключив надання цих бойових літаків після отримання Києвом F-16.