UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Єврокомісії напередодні саміту ЄС закликала підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно" 

Угорщина погрожує заблокувати допомогу Києву на 50 мільярдів євро.

У середу, 13 грудня, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала Союз підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Її слова напередодні саміту лідерів ЄС різко контрастують з опором Угорщини наданню допомоги Києву, пише Reuters.

Читайте також: Нове опитування показало, що європейці думають про вступ України до ЄС

Угорщина виступає проти більшої фінансової допомоги Україні, а також погрожує заблокувати можливе рішення про початок переговорів про вступ Києва до ЄС — ці питання будуть обговорюватися на саміті у четвер і п'ятницю 14-15 грудня.

Україна очікує позитивного сигналу щодо свого майбутнього в Європейському Союзі та необхідної бюджетної допомоги на тлі російського вторгнення.

"Оскільки війна затягується, ми повинні довести, що означає підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", - заявила фон дер Ляєн в Європарламенті.

Читайте також: The Guardian: Вступ України в ЄС зміцнить, а не підірве безпеку у Європі

Хоча чиновники ЄС кажуть, що можуть обійти погрози Угорщини заблокувати надання Україні 50 мільярдів євро (54 мільярди доларів) економічної допомоги до 2027 року, просування європейських прагнень України приєднатися до ЄС вимагає одностайної підтримки всіх 27 країн Союзу.

Федеральний канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що його країна не підтримає початок переговорів про вступ України до ЄС. Будапешт уже давно виступає проти відкриття переговорів. Детальніше про те, чого Угорщина насправді домагається від Києва, читайте у статті Володимира Кравченка