UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT оцінила, як перемога російських олігархів у суді ЄС вплине на санкційний режим 

Режим санкцій ЄС у сум'ятті після рішення суду щодо Фрідмана та Авена.

Перемога двох відомих російських олігархів у суді ЄС відкрила шлях сотням осіб, пов'язаних із Кремлем, до оскарження режиму європейських санкцій, пише FT.

Читайте також: Санкції США перешкоджають зусиллям Росії з ремонту нафтопереробних заводів — Reuters

У середу, 10 квітня, суд ЄС ухвалив рішення на користь олігархів Петра Авена та Міхаіла Фрідмана, заявивши, що Євросоюз не зміг довести їхній зв'язок із повномасштабним вторгненням Росії в Україну у 2022 році. Хоча, на них все ще поширюється загальноєвропейська заборона на в'їзд і заморожування активів до завершення окремих судових процесів.

Чиновники ЄС та юридичні експерти заявили, що таке несподіване рішення суду стало тривожним прецедентом, оскільки воно ставить під сумнів принцип, який використовується в багатьох інших санкціях — наближеність до глави Кремля Владіміра Путіна означає співучасть у вторгненні.

Це рішення вказало на очевидні недоліки в процесі досліджень і збору розвідувальної інформації ЄС при розробці обмежень проти більш ніж 1700 фізичних і 400 юридичних осіб з 2014 року, коли Росія вторглася в Крим і розпочала війну на сході України.

Низка росіян, які перебувають під санкціями, заявили Financial Times, що докази, використані проти них, були необґрунтованими, недосконалими або такими, що вводять в оману, і переважно базувалися на загальнодоступній інформації.

Відхилені докази проти Авена і Фрідмана включали чотири газетні статті, одна з яких була опублікована в 2005 році і стверджувала, що Путін тепло відгукувався про їхню компанію "Альфа-груп".

У справі також містився відкритий лист від 12 російських і американських журналістів, інтелектуалів, активістів та істориків, які виступили проти запрошення двох олігархів на вечерю, організовану американським аналітичним центром Atlantic Council.

Суд визнав, що жодна з наведених причин не була "достатньо обґрунтованою". Хоча ЄС встановив "ступінь близькості" між Авеном, Фрідманом і Путіним або його оточенням, він не довів, що ці двоє підтримували вторгнення РФ в Україну.

Читайте також: Росія в обхід санкцій поставить Індії військові кораблі-ракетоносці – Bloomberg

Санкції ЄС проти окремих осіб розробляє Європейська служба зовнішніх справ на основі імен та розвідувальних даних, наданих державами-членами. Потім список має бути одноголосно затверджений 27 урядами країн ЄС.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році ЄС, США, Канада та Велика Британія запровадили швидші процедури для координації цільових санкцій проти одних і тих самих осіб та компаній. Цей тиск діяти швидко і скоординовано з союзниками, а також внутрішній тиск з боку деяких столиць ЄС щодо виключення низки олігархів вплинули на комплексну перевірку. 

У справах двох інших російських бізнесменів, які потрапили під санкції, докази ЄС включали твіти журналістів, які деталізували заяву Кремля про зустріч Путіна з бізнесменами в перший день повномасштабного вторгнення.

"Внесення до списків має бути обґрунтованим і базуватися на актуальній, достовірній інформації. Ми повинні пам'ятати, що [ЄС] запровадив рекордну кількість санкцій за рекордний період часу. Тож не дивно, що не всі вони є водонепроникними”, - сказав юрист Mayer Brown, який спеціалізується на санкціях, Едуард Гергонде. 

За оцінками Гергонде, не було жодного "великого олігарха", який би не оскаржував свої санкції в ЄС.

Брюссельські чиновники заявили, що вирішальним критерієм буде те, чи оскаржать країни-члени рішення суду, чи погодяться вони надати нові докази для застосування санкцій за відповідний період та чи визнають, що підстави для включення їх до списку не були обґрунтованими.

У випадку останнього, це може викликати юридичні претензії з боку інших країн, зазначають юристи.

"Безумовно, є певні висновки з цього рішення для інших заявників. Того факту, що ви дружите або знаєте людей, які дружать з Путіним, недостатньо, аби довести, що ви отримуєте вигоду від режиму... У багатьох справах ця концепція підпадає під сумнів”, - сказав паризький адвокат Вільям Жюлі, який представляв інтереси підсанкційних осіб.

Речник Європейської служби зовнішніх справ зазначив, що рішення стосується окремих випадків, а "не санкційної політики ЄС загалом". За його словами, ЄС докладає зусиль для того, щоб включення до санкційних списків відповідало всім юридичним вимогам.

Читайте також: Єврокомісія відповіла на рішення Суду ЄС щодо зняття санкцій з російських олігархів

Раніше повідомлялося, що ЄС почав роботу над підготовкою 14 пакету санкцій проти Росії. У ньому планують зменшити здатність РФ обходити запроваджені обмеження для отримання прибутку і товарів. Пакет мають ухвалити цієї весни.