UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція виділить 650 млн євро Україні, зокрема для відновлення зруйнованої енергетики ‒ ЗМІ

Фінансами розпоряджатимуться французькі компанії.

Франція збирається виділити Україні 650 мільйонів євро у вигляді кредитів і грантів для відновлення критичної інфраструктури та підтримку органів місцевої влади.

Відповідні угоди 7 червня мають підписати очільники держав Володимир Зеленський та Емманюель Макрон, пише Le Monde з посиланням на заяву Єлисейського палацу.

Читайте також: Франція не забороняє Україні наносити удари по Росії ракетами SCALP/Storm Shadow — BBC

Зокрема в рамках першого договору Французьке агентство розвитку отримає 400 мільйонів євро кредитними коштами та 50 мільйонів грантами до 2027 року для "розширення діяльності в Україні". Цим фінансуванням планують підтримати енергетичну і транспортну сферу.

А відповідно до другої угоди створять "фонд підтримки" для критичної інфраструктури. На це виділять 200 мільйонів євро, щоб "підтримати французькі компанії у майбутніх тендерах" в енергетичному та транспортному секторах, сфері водопостачання та санітарії, а також охорони здоров'я і сільського господарства.

"Ці гроші спрямують на великі проєкти, для зміцнення або заміни пошкодженою енергетичної інфраструктури, оскільки вони є особливою мішенню для Москви", ‒ підкреслили в заяві.

Читайте також: Париж готує відповідь на російські заяви, що французькі інструктори є «законною ціллю»

Нагадаємо, Зеленський має намір взяти участь у святкуванні 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії, а також у зустрічі "Великої сімки" в Італії. Очікується, що в цей період він проведе дві зустрічі з президентом США Джо Байденом.