UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція не забороняє Україні наносити удари по Росії ракетами SCALP/Storm Shadow — BBC

Тепер ЗСУ можуть гатити по російських аеродромах у прикордонних областях РФ.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Париж прямо не обмежував використання Україною крилатих ракет повітряного базування Storm Shadow (або SCALP, як їх називають у Франції). Про це пише BBC з посиланням на офіцера військової авіації.

Видання повідомляє, що Велика Британія та Франція прямо не обмежували використання наданих Україні крилатих ракет, чий радіус дії може досягати 250 км. BBC наголошує, що заклик французького президента Еммануеля Макрона надати Києву дозвіл бити по військових обʼєктах, з яких росіяни атакують Україну, розглядається як дозвіл на використання наданої Парижем зброї. Як повідомив офіцер військової авіації, ЗСУ тепер можуть вражати аеродроми у прикордонних Курській та Білгородській областях.

Читайте також: "Так", яке може стати найвагомішим рішенням війни: як Байдена умовили надати дозвіл бити по РФ з американської зброї

Однак, як зазначає BBC, такі операції будуть обмежені. Українські літаки Су-24, які оснащені ракетами SCALP, повинні будуть наблизитися до кордону з РФ для їх запуску, що зробить їх уразливими для російських систем ППО.

Раніше Макрон закликав західних партнерів дозволити Україні завдавати ударів по об’єктах на території Росії, з яких ворог запускає свої ракети. Водночас він застеріг від «ескалації»  – ударів по інших цілях всередині РФ.

Нагадаємо, Politico повідомляло про таємний дозвіл президента США Джо Байдена на удари всередині Росії зброєю американського виробництва. Проте, зазначає видання, бити по росіянах дозволено виключно у районі Харкова.