UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фон дер Ляєн відклала представлення нового складу Єврокомісії до наступного тижня — Politico

Очікувалося, що президент Єврокомісії представить новий склад колегії комісарів у середу.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відклала представлення 26 кандидатів на посади єврокомісарів до наступного тижня, повідомляє Politico.

Читайте також: Єврокомісія з'ясує, чи мала право Угорщина припиняти виплати українським біженцям

Спочатку очікувалося, що команда фон дер Ляєн призначить зустріч із лідерами різних політичних фракцій Європарламенту на ранок середи, 11 вересня, а потім публічно оголосить новий склад колегії комісарів.

Однак зустріч перенесли на наступний тиждень, коли Європарламент засідатиме у Страсбурзі.

У понеділок, 9 вересня, Словенія висунула кандидатуру колишнього посла Марти Кос, що сприяє досягненню мети фон дер Ляєн щодо більш гендерно збалансованого складу Єврокомісії. Однак словенський парламент все ще має схвалити цю зміну, а це відтерміновує представлення колегії комісарів.

Час оголошення єврокомісарів у середу не був чітко встановленим. На початку тижня деякі європейські чиновники обговорювали, чи буде зустріч з політичними лідерами Європарламенту просто обміном думками, або ж збігатиметься з офіційним оголошенням нової команди фон дер Ляєн.

Але поширеним припущенням було те, що фон дер Ляєн не пропустить дедлайн у середу, оскільки це було б сприйнято як ганьба.

Очікування зеленого світла від парламенту Словенії для нового кандидата дає фон дер Ляєн більше часу для консультацій із європейськими столицями, комісарами та іншими щодо розподілу вищих посад у Єврокомісії.

Наступного тижня фон дер Ляєн зустрінеться з політичними лідерами Європарламенту, хоча точний день зустрічі ще не підтверджений. За словами двох високопосадовців з Європарламенту, це може бути або у вівторок (17 вересня) або в середу (18 вересня) зранку в Страсбурзі.

Читайте також: Єврокомісія прибула до Вірменії для початку діалогу про візову лібералізацію

Формування колегії комісарів — складна головоломка, оскільки переобрана на посаду глави Єврокомісії фон дер Ляєн має взяти до уваги географічний, політичний та гендерний баланс. Вона зверталася до європейських столиць із проханням запропонувати кандидатури як чоловіків, так і жінок до її команди з 26 єврокомісарів.