UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія та Литва відреагували на рішення Росії щодо розширення своїх морських кордонів

Ці дії Росії країни вважають гібридною операцією та ескалацією проти Євросоюзу і НАТО.

Литва і Фінляндія прокоментували заяви російського уряду про розширення своїх кордонів на морі.

"За даними ЗМІ, Росія, можливо, переглядає визначення морських зон у Фінській затоці. Міністерство закордонних справ уточнює деталі. Конвенція ООН з морського права містить положення про визначення морських зон прибережної держави; також про їх перевірку. Ми припускаємо, що Росія, як учасник конвенції, діє відповідно. Варто пам’ятати, що спричинення плутанини – це також гібридний вплив. Фінляндія не розгубилася", – зазначила міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

Водночас глава литовського МЗС Ґабріелюс Ландсберґіс наголосив, що такі заяви є очевидною ескалацією проти НАТО та ЄС, і на неї необхідно прийняти відповідну тверду відповідь.

"Ще одна російська гібридна операція триває, цього разу вона намагається поширити страх, невпевненість і сумніви щодо своїх намірів у Балтійському морі", – додав він.

Читайте також: «Світ змінився»: у Фінляндії переглянуть рішення щодо переходу на євроколію

Раніше Financial Times повідомляли, що Фінляндія підвищує власну боєготовність перед обличчям російської агресії. За словами фінського генерал-лейтенанта Мікко Хейсканена, його країна активно нарощує зусилля зі збільшення можливостей власного ВПК.