UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія намагається закрити новий маршрут для мігрантів через Росію до Європи — Reuters

Фінляндія посилює прикордонні заходи на тлі загроз з боку Росії.

Кордон Фінляндії із Росією

Кордон Фінляндії із Росією

Фінська влада побоюється, що мир і спокій в таких місць, як у громаді Холола, незабаром може бути зруйнований прибуттям великої кількості шукачів притулку. Гельсінкі вважає це частиною "гібридної війни", яку Росія веде проти Заходу.

Фінляндія розгортає більше прикордонних патрулів, безпілотників і електронних детекторів, а також будує паркани вздовж ділянок кордону. Очікується, що парламент у Гельсінкі перед літніми канікулами схвалить нове жорстке законодавство, яке, на думку критиків, порушуватиме зобов'язання країни у сфері прав людини, зазначає Reuters.

Наприкінці минулого року Фінляндія на невизначений термін закрила всі пункти перетину кордону з Росією протяжністю 1340 км після того, як цим маршрутом прибули близько 1300 мігрантів з таких країн, як Сирія і Сомалі. З того часу лише кілька десятків шукачів притулку перетнули кордон з Фінляндією, але Гельсінкі вважає, що Кремль готовий у будь-який момент перекинути через нього ще більше мігрантів, що Москва категорично заперечує.

Читайте також: Як Фінляндія протистоїть Путіну — The Times

Згідно із запланованим новим законодавством, фінські прикордонники зможуть залучати тисячі резервістів для патрулювання кордону, виявлення телефонних сигналів мігрантів, відправлення мігрантів до центрів утримання під вартою і — що є найбільш суперечливим — повертання їх назад до Росії, не приймаючи їхніх прохань про надання притулку.

"Фінляндія не може просто так дозволити відкриття такого нового маршруту [для мігрантів] до Європи", — заявила в інтерв'ю Reuters міністр внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен, представниця націоналістичної Партії фінів.

Її міністерство визнало, що плани прийняття тимчасового законодавства, спрямованого на повернення мігрантів до Росії, порушують міжнародні зобов'язання Фінляндії в галузі прав людини. Міжнародна організація Amnesty International заявила в понеділок 10 червня, що ці плани підривають доступ до притулку і ризикують "стати зеленим світлом для насильства і відсічі на кордоні".

Читайте також: Фінляндія збирається порушити міжнародні зобов’язання, щоб зупинити мігрантів з Росії

Раніше ми повідомляли, що прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що його країна готує кроки для усунення потенційних ризиків для безпеки, пов'язаних з російською власністю поблизу об'єктів критичної інфраструктури. Фінляндія розглядає проєкт повної заборони на купівлю нерухомості громадянами держав, чия батьківщина "порушила територіальну цілісність й може загрожувати безпеці Фінляндії".