UA / RU
Підтримати ZN.ua

Естонія хоче купити два десятка САУ Caesar і побудувати новий військовий корабель

Міністр розповів про плани на озброєння.

Сили оборони Естонії планують закупити 18 французьких самохідних артилерійських установок Caesar та побудувати новий військовий корабель.

За словами очільника оборонного відомства Ханно Певкура, ці САУ калібром 155 мм є найважливішою закупівлею озброєння в пакеті заходів із посилення оборони. Із них сформують окремий батальйон, який перебуватиме під безпосереднім командуванням 1-ї дивізії, пише Postimees.

Читайте також: Естонія повинна подвоїти витрати на оборону, щоб протистояти Росії – Командувач армії Герем

Наразі Естонія має 24 гусеничні мобільні артилерійські установки, а також K9 Kõu калібру 155 мм, придбані у Південній Кореї. Згідно з контрактом, в найближчі роки звідти доставлять ще 12 одиниць.

«Вся далекобійність буде зосереджена в дивізії, тому що саме дивізія в будь-якому випадку буде формувати поле бою. Для того, щоб мати швидкі і гнучкі засоби дальньої дії, ми закупимо додаткову колісну артилерію. На гусеницях не дуже легко маневрувати», – додав міністр.

Читайте також: Франція найближчим часом передасть Україні 78 САУ Caesar

Іншою великою запланованою інвестицією є будівництво нового корабля для військово-морського флоту.

«Ми плануємо зробити новий корабель самостійно, а не замовляти його», ‒ сказав Певкур, зазначивши, що його вартість становить 30-40 мільйонів євро.

Читайте також: Розвідка Естонії: Росіяни готуються до війни з НАТО протягом найближчих 10 років

Раніше Певкур говорив, що планує збільшити витрати Естонії на оборону до 3% ВВП. Він затвердив план розвитку Збройних сил Естонії на 2024-2027 роки, який передбачає закупівлю зброї та обладнання на суму понад 1,2 мільярда євро.