UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експорт агропродукції з України не має негативного впливу на європейських виробників – Єврокомісія

Щодо деяких позицій в Європі є дефіцит, який Україна може покрити.

У Європейській комісії зазначили, що не бачать значних негативних наслідків для європейських ринків від українського імпорту аграрної продукції. Питання обговорювали на засіданні комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та розвитку в Брюсселі обговорили підтримку експорту аграрної продукції з України, пише «Укрінформ».

Депутати Європарламенту обговорили з членами Єврокомісії питання ризиків для фермерів ЄС від зростання темпів постачання української продукції.

«Ми відстежуємо обсяги, ми відстежуємо динаміку цін, імпортну ціну на національному рівні, а також ціни на рівні ЄС, і ми публікуємо моніторинговий звіт кожні два місяці. Тож поки що ми не бачимо якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС», - сказав доповідач з цієї теми, директор з питань сталого розвитку та підтримки доходів Генерального директорату з питань сільського господарства Єврокомісії П'єр Баску.

Читайте також: Польща завершила розслідування щодо "зернової кризи" через збільшення експорту з України

Натомість євродепутати зазначили, що необхідно мінімізувати негативний вплив на європейських фермерів. На їхню думку, сплеск експорту до ЄС, який є таким важливим для української економіки, «мав певний непередбачуваний ефект на деяких регіональних ринках у прифронтових країнах-членах, а також спричинив тиск у певних секторах у ЄС».

Віцепрезидентка аграрного комітету Мазалі Агілар заявила, що іспанські порти переповнені зерном не тільки з України, а й з Росії, за неймовірно низькими цінами.

«З таким тиском імпорту вони не можуть продовжувати працювати. Очевидно, що ми повинні показати нашу солідарність з Україною, але не за рахунок наших виробників зерна», - сказала вона, закликавши комісію вжити заходів, аби європейські виробники збіжжя не збанкрутували.

При цьому  Іспанія, де цього року виробництво зернових впало на понад 40% через несприятливі погодні умови, зараз гостро потребує збіжжя.

Депутати Європарламенту наголосили, що підтримувати необхідно транзит українських зернових через ЄС до кінцевих ринків.

Читайте також: «Чорний» експорт зерна з України сягає понад 20% – БЕБ

При цьому на відміну від зерна імпорт українського цукру в Європі не викає занепокоєння.

«Ціни на цукор перевищують 800 євро за тонну, тобто є надзвичайно високими в історичному аспекті. Отже, в ЄС виробництво цукру цього року, за оцінками, сягне близько 15,6 млн т, а це означає, що імпорт буде необхідним», - уточнив голова комітету Норберт Лінс.

«Ми хочемо бачити Україну в майбутньому членом ЄС. Вона є великим виробником», - відзначив член комітету Мартін Хойслінг, япри цьому додав, що потрібен довгостроковий план, який збалансує захист європейських виробників та допомогу Україні.

Стабільний курс гривні напряму залежить від кількості валюти, яка заходить у країну. Тож недивно, що неповернення валютної виручки експортерами стало для України кричущою проблемою. Чому знайдене урядом рішення цієї проблеми, на жаль, не найкраще, пояснює Юлія Самаєва у статті «Білі жертви боротьби з чорним експортом».