UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-канцлера Австрії Себастьяна Курца визнали винним у наданні неправдивих свідчень

Проти нього можуть відкрити інші справи.

Австрійський суддя визнав колишнього канцлера Себастьяна Курца винним у дачі неправдивих свідчень. Як повідомляє Bloomberg, тепер йому можуть бути висунуті подальші звинувачення в рамках масштабного федерального розслідування корупції.

Винесений у п'ятницю Регіональним кримінальним судом Відня вирок  є перемогою антикорупційної прокуратури Австрії, яка нівелювала політично чутливу справу напередодні цьогорічних виборів, покладаючись на відомого посадовця уряду Курца, який сам є підозрюваним в окремих кримінальних розслідуваннях, як на головного свідка.

У чотиримісячному судовому процесі під питанням були заяви, зроблені Курцом під присягою, коли він був канцлером у 2020 році, перед парламентарями, які розслідували таємне відео, зняте на іспанському острові Ібіца. На ньому нібито його партнер по коаліції торгує впливом з жінкою, яка видавала себе за племінницю російського олігарха.

Прокурори стверджують, що 37-річний  Курц брав безпосередню участь у прийнятті ключових рішень щодо найму на роботу в австрійському агентстві з управління державними активами OeBAG, хоча перед парламентським комітетом він стверджував, що тримався від цього процесу осторонь. Свідчення проти Курца дав Томас Шмід, колишній голова OeBAG.

Читайте також: Канцлер Австрії користується літаком Фірташа - ЗМІ

Рішення про найм були «централізовано організовані» і «найвищим пріоритетом» для Курца, заявив прокурор Грегор Адамович у своєму заключному слові.

Відео з Ібіци призвело до оприлюднення тисяч повідомлень у WhatsApp після проведених у урядовців обшуків, що в кінцевому підсумку призвело до повалення уряду.

Поки команда юристів Курца оцінює вирок, державні слідчі зважують, чи висувати йому інші звинувачення. Прокуратура розслідує звинувачення в тому, що до того, як вступити на посаду, Курц підживлював дезінформацію, використовуючи державні гроші для публікації сфабрикованих опитувань громадської думки в австрійських таблоїдних ЗМІ.

Читайте також: Скандал в Австрії: що знайшли в телефоні канцлера Курца

Розслідування мають вплив на  сприйняття суспільство правлячої Народної партії навіть під керівництвом наступника Курца, Карла Нехаммера. Ультраправа Партія свободи, колишній лідер якої був головним героєм відео з Ібіци, лідирує в опитуваннях громадської думки з антирейтингу.

Сам Курц прийшов до влади, пообіцявши покласти край так званій австрійській Freunderlwirtschaft, або економіці дружби - суперечливій рисі національної політики, в якій партії надають посади лояльним до них особам.

Після відходу від політики у 2021 році Курц став глобальним стратегом Thiel Capital, каліфорнійської інвестиційної компанії, якою керує Петер Тіль, мільярдер, донор Дональда Трампа, і брав участь у кампаніях в соціальних мережах, щоб переконати австрійську громадськість у тому, що він став жертвою ретельно спланованої афери.