UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс глава німецької контррозвідки заснував нову праву партію

Останніми роками він став популярним серед прихильників правих.

Колишній шеф німецької розвідки Ганс-Георг Маассен, якого звільнили після звинувачень у тому, що він заплющував очі на загрозу з боку ультраправих, заснував у суботу нову праву партію, провівши установчий партійний з'їзд на човні неподалік від старої столиці Німеччини Бонна, пише Reuters.

Це вже третя партія, заснована цього року в Німеччині, що ще більше фрагментує політичний ландшафт і ускладнює виборчі прогнози напередодні виборів до Європейського парламенту і голосування в половині муніципалітетів і трьох землях країни.

Читайте також: Цього разу ультраправа загроза реальна – Politico

Звільнений у 2018 році з посади голови Відомства із захисту конституції Німеччини (BfV) Маассен очолив партію Werteunion, або Союз цінностей.

«12:32. Готово!», — написав Маассен у соціальній мережі X, опублікувавши фотографію себе і колег на тлі німецького прапора на човні.

Werteunion, яка колись була групою тиску, пов'язаною з християнськими демократами, тепер боротиметься за місце з ультраправою Альтернативою для Німеччини (AfD), яка очолює опитування в деяких східних землях.

Хоча всі інші партії виключили можливість співпраці з AfD, Маассен нещодавно заявив, що буде готовий підтримати їхні законодавчі пропозиції, якщо вони матимуть сенс, хоча й виключив можливість коаліції з цією партією.

Маассен був змушений піти у відставку після того, як спершу поставив під сумнів автентичність відео, на якому ультраправі екстремісти переслідують мігрантів у східному місті Хемніц, заявивши, що воно могло бути підробленим.

Пізніше він пом'якшив свою позицію, заявивши, що під питанням була інтерпретація відео, а не його автентичність, але цього було недостатньо, щоб вгамувати обурення, що й призвело до його відставки.

Відтоді адвокат став відомим завдяки своїм дедалі більш радикальним коментарям щодо імміграції, ставши героєм для ультраправих активістів, зокрема у колах, що оточують Генріха XIII принца Ройса, аристократа, який очолював зірваний у 2022 році переворот.

Колишній член опозиційних християнських демократів, Маассен сам зараз перебуває під наглядом агентства безпеки, яким він керував.

В умовах, коли основні партії Німеччини значно знизили свої рейтинги порівняно з їхнім розквітом у 1980-х роках, коли християнські демократи і соціал-демократи регулярно отримували близько 50%, багато нових партій намагаються скористатися розчаруванням виборцв у політичних елітах.

На початку цього року ліва політикиня Сахра Вагенкнехт заснувала нову ліву популістську партію.