UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ефект від збільшення виробництва зброї країнами НАТО стане відчутним у 2026 році – міністр оборони Швеції

Він підкреслив, щоРосія змогла оговтатись швидше і зараз пішла війна на виснаження.

Знадобиться не менше двох років для досягнення бажаної потужності виробництва зброї членами НАТО  для забезпечення України більшою кількістю боєприпасів, вважає міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

В інтерв’ю Bloomberg він зазначив, що зараз перед Швецією стоїть три основні цілі – переконатися, що Україна переможе у війні з Росією, інтегрувати Швецію в Організацію Північноатлантичного договору та розширити збройні сили країни до відповідного рівня після їх зменшення у часи холодної війни.

«Росія стала на ноги швидше, ніж євроатлантичне співтовариство. Я очікую, що ми наздоженемо, але я думаю, що знадобиться рік або два, поки ми не побачимо повного ефекту», — сказав Джонсон, закликаючи західних союзників подвоїти свої закупівлі.

Читайте також: Україні на "Рамштайні" пообіцяли більше ракет для ППО

Швеція приєдналася до ініціативи Німеччини щодо надання Києву додаткових систем ППО Patriot. Водночас Йонсон зазначив, що направлення Україні однієї з чотирьох батарей із резервів Швеції зробить значну прогалину у її власному захисті, оскільки війна в Україні продемонструвала необхідність протиповітряної оборони,

«Безумовно, є речі, які ми можемо робити простіше, швидше та з меншим впливом на наші власні можливості, ніж система Patriot», — сказав Йонсон, зазначивши, що ППО «це обмежений ресурс».

Він додав, що  забезпечення України є невідкладним завданням, а Швеція має додаткове значення через оборонну промисловість.

«Немає іншої 10-мільйонної країни у світі, яка б могла проектувати та будувати винищувачі, підводні човни, артилерійські системи та бойові машини піхоти. Це є для нас перевагою також у наших прагненнях підтримати Україну», — зазначив Йонсон.

Читайте також: Європа робить радикальні кроки для збільшення обсягів виробництва у сфері оборони — WSJ

Міністр оборони Швеції розповів, що уряд планує потроїти виробництво артилерійських боєприпасів протягом наступних кількох років, і що він розгляне потенційні нормативні зміни, які можуть сприяти нарощуванню потужностей.

«Існує підвищене усвідомлення виклику та підвищене відчуття невідкладності. Однак я очікую, що ефект від масштабування буде більшим у 2025 і 2026 роках», – зазначив він.

Міністр додав, що цей виклик зараз відчувають у всій Європі, оскільки оборонна промисловість була сформована для існування в мирний час.

«Зараз ми піддаємося війні на виснаження, яка насправді є війною складів, і тому ми нарощуємо виробництво та забезпечуємо швидке зростання», - підкреслив Йонсон.

Зазначимо, що міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс прогнозує, що коли всі союзники виконають зобов’язання підтримувати Україну протягом наступних шести років, Росію вдасться зупинити.