UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда звинуватив ЄС у намаганні змінити уряд Польщі за допомогою блокування коштів для країни

Заяви Дуди з'явилися на тлі наближення ЄС до розблокування фінансування.

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив Європейський Союз у “політичних іграх”, вказавши на блокування мільярдів євро фінансування для країни. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Путін вирішив "підпалити світ" — президент Польщі

Його слова з'явилися на тлі ознак наближення ЄС до розблокування коштів для Варшави, оскільки новий уряд прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска пообіцяв скасувати зміни в судовій системі, запроваджені колишньою адміністрацією партії "Право і справедливість", яка зазнала поразки на виборах.

"Я не маю жодних сумнівів щодо того, чому було заблоковано кошти з плану стійкості та відновлення”, - сказав Дуда під час спільної прес-конференції з президентом Литви Гітанасом Науседою в неділю, 21 січня.

"Це була суто політична акція проти попередньої польської влади, спроба досягнути зміни уряду. Так я це сприймав, так я це сприймаю, і нинішні події це тільки підтверджують", - додав він.

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив під час візиту до Варшави в п'ятницю, 19 січня, що ЄС підтримає нинішній уряд Польщі у прагненні відновити незалежність судової системи і таким чином розблокувати доступ до майже 60 мільярдів євро (65 мільярдів доларів), призупинений через те, що Союз назвав ерозією верховенства права в країні.

"Я сподіваюся, що у нас буде підтримка всіх органів влади, в тому числі президента, для відновлення верховенства права в Польщі", - сказав Рейндерс. 

Читайте також: Прем'єр Польщі Дональд Туск виступає проти пільгового режиму торгівлі для України

Отримавши більшість на виборах у жовтні минулого року і усунувши від влади партію "Право і справедливість", Туск пообіцяв розблокувати доступ країни до фондів ЄС для постпандемічного відновлення, ліквідуючи залишки восьмирічного націоналістичного правління.

Але Дуда, у якого є право вето, став найбільшою перешкодою на шляху до запланованих реформ нового уряду. Це змушує Туска вести переговори з президентом Польщі, союзником "Права і справедливості". 

Відвідуючи минулого тижня Всесвітній економічний форум у Давосі, Дуда заявив, що готовий вести переговори з Туском про судову реформу, але визначив свою червону лінію: звільнити суддів, призначених президентом, від процесу перевірки на вимогу ЄС.

"Це недоторканний пункт", - сказав Дуда в інтерв'ю Bloomberg. 

Уряд Туска запровадив законодавство, щоб вивести відбір суддів з-під політичного впливу, але залишив механізм перевірки відкритим.

Єврокомісія витратить два місяці на оцінку запиту Туска про виділення коштів. Тим часом уряд Польщі продовжує реформи. У п'ятницю він опублікував проект плану, який розділяє ролі міністра юстиції та генерального прокурора, відновлює підрозділ, ліквідований партією "Право і справедливість", і надає прокурору більшу незалежність. Це законодавство має схвалити Дуда.

Читайте також: Росія може готуватися до удару по Польщі та Литві з Білорусі. Ядерна зброя у республіці це підтверджує — депутат Чернєв

Детальніше про те, “Чого очікувати Україні від нового уряду Туска в Польщі?” — читайте в статті Олександра Шевченка.