UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда розповів як зерновий скандал вплине на відносини з Україною

Президент Польщі намагається послабити напругу у відносинах

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що скандал навколо заборони імпорту українського зерна до його країни не матиме значного впливу на відносини з Україною. Польський лідер намагається послабити напругу у відносинах після того, як сам спричинив різку відповідь українського МЗС, порівнявши Україну з «потопаючим, який чіпляється за все».

«Я не маю жодних сумнівів, що суперечка щодо постачання зерна з України на польський ринок є лише фрагментом усіх польсько-українських відносин. Я не вірю, що це може мати на них значний вплив, тому ми повинні вирішити це питання між собою», – заявив Дуда на бізнес-конференції 22 вересня, передає Reuters.

Читайте також: У Міноборони Чехії закликали України та Польщу до примирення: "Якщо цього не станеться, ми всі програємо"

Словаччина, Польща та Угорщина запровадили обмеження на імпорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії. Ці країни стверджують, що дешеві українські сільськогосподарські товари, призначені в основному для транзиту далі на захід і в порти, коли продаються на місцевому ринку, то завдають шкоди їхнім власним фермерам.

У своїй промові на засіданні Генасамблеї ООН президент Володимир Зеленський заявив, що «дехто в Європі розігрує солідарність у політичному театрі, перетворюючи зернову тему на трилер. Може здатися, що вони грають свої ролі, але насправді вони допомагають створити сцену для актора з Москви».

Польща сприйняла цю заяву на власний рахунок та викликала посла України до МЗС. Заступник міністра економіки України Тарас Качка заявив, що українська сторона має намір запровадити у відповідь заборону на ввезення деяких аграрних товарів з Польщі. Також Україна звернулася із позовами проти Польщі, Угорщини та Словаччини до Світової організації торгівлі.  

Читайте також: Чи будуть українці у Польщі отримувати допомогу у 2024 році: думка експерта

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив 22 вересня, що його країна розраховує на субсидії від Євросоюзу для перевезення українського зерна в порти, щоб воно могло йти туди, куди його возили до війни – до Африки й Азії.

Лідер найрейтинговішої польської опозиційної партії «Громадянська платформа» Дональд Туск розкритикував політиків від керівної партії «Право і Справедливість», заявивши, що вони підготували план з чотирьох пунктів для стабілізації польсько-українських відносин.