UA / RU
Підтримати ZN.ua

Друга у світі: Польща купує унікальні радари для допомоги ППО

Радіус дії складає понад 300 км.

Польща підписала угоду зі Сполученими Штатами на постачання чотирьох розвідувальних аеростатів Barbara для моніторингу повітряного простору на сході та північному-сході країни, де вона межує з Білоруссю і Росією.

Вартість угоди склала 960 мільйонів доларів. Обладнання допомагатиме системі протиповітряної оборони виявляти ракети літаки, безпілотники і надводні судна в радіусі понад 300 кілометрів, повідомили на сайті польського оборонного відомства.

Читайте також: Путін мобілізує людей в Україні – Сікорський про ризик зустрічі з російською армією на польському кордоні

"Польща стане другою країною в світі після США, яка використовуватиме цю систему. Її поставка і введення в експлуатацію заплановані до 2027 року.

Це дуже важливо, оскільки війна в Україні показала, наскільки багатошаровою має бути розвідка", ‒ сказав міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

Читайте також: У Німеччині пропонують збивати російські ракети та дрони над Україною силами країн НАТО

EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Як пише "Мілітарний", окрім сучасної радіолокаційної системи, включно з наземними і повітряними компонентами, польські військові отримають підтримку у логістиці, навчанні та обслуговуванні.

Аеростати Barbara обладнані радарами, котрі сканують повітряний простір та земну поверхню, бортовими радарами раннього попередження зі здатністю ідентифікувати "свої-чужі" об'єкти, а також системами наземного керування.

Читайте також: Російські ракети, що летять у напрямку Польщі чи Румунії мають бути збиті НАТО – генерал Скшипчак

Однією з головних переваг аеростатів у порівнянні з пілотованою авіацією є можливість тривалішого часу перебування у небі та відсутності екіпажу на борту.

За інформацією Reuters, цього року Польща збільшила витрати на оборону до близько 4% валового внутрішнього продукту, прагнучи зміцнити свої збройні сили після вторгнення Росії в Україну. Зокрема вона прагне інвестувати близько 2,6 мільярда доларів у захист східного кордону.

Читайте також: Зеленський запропонував Туску спільно протидіяти ударам РФ по газосховищам на заході України

Нагадаємо, Польща будує систему укріплень на кордоні з Білоруссю та Росією, яка включатиме укриття, лісові насадження та затоплені ділянки.