UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дональд Туск звільнив заступника міністра розвитку і технологій через аборти

Член його команди саботував рішення про пом'якшення законодавства про аборти.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у вівторок звільнив заступника міністра розвитку та технологій після того, як програв трьома голосами у спробі пом'якшити суворі закони країни щодо абортів, пише Politico.

Вальдемар Слугоцький, член «Громадянської коаліції»  (KO) Туска, був серед тих, хто не взяв участь у голосуванні, пославшись на давно заплановану поїздку до Сполучених Штатів. Туск чітко дав зрозуміти, що його звільнення було саме покаранням.

«Дисципліна в коаліції необхідна, щоб не було жодної тріщини, яка б дозволила PiS отримати контроль над процесом управління», – попередив Туск. 

Після звільнення Слугоцький опублікував допис на Х, в якому подякував міністрам та працівникам міністерства за співпрацю та за спільні ініціативи для розвитку польської економіки.

«Дякую прем'єр-міністру Дональду Туску.  Державна служба для мене завжди честь» , - написав він.

Коаліція складається з ліберальної КО Туска, Лівої партії, центристської «Польща 2050» і Польської народної партії (PSL). Вона була створена минулого року після того, як популістська права партія PiS не набрала більшості на жовтневих виборах.

Однак 12 липня 24 депутати PSL проголосували проти пом’якшення заборони на аборти, як і всі опозиційні депутати в Сеймі, нижній палаті польського парламенту, загалом 218 депутатів. За це рішення проголосували лише 215 депутатів. Троє членів партії Туска не брали участь у голосуванні, зокрема Слугоцький, Кшиштоф Грабчук і Роман Гертих. Причина відсутності Грабчука - він на час голосуваннч був у лікарні - врятувала його від санкцій, натомість Гертиха зняли з посади заступника голови депутатської фракції КО.

Читайте також: «Припиніть нас вбивати»: у Польщі жінки вийшли на протест проти заборони абортів

Законопроект передбачає декриміналізацію допомоги жінці в проведенні аборту до 12 тижнів вагітності. Наразі за скоєне загрожує до трьох років позбавлення волі.

У вівторок Туск висловив занепокоєння тим, що йому не вдалося переконати більшість проголосувати за законопроект. Незважаючи на своє роздратування, він пообіцяв зробити все, що від нього залежить, щоб його коаліція не розвалилася через аборти.