UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дональд Туск "оголосив війну" польським бобрам, які заважають ліквідації наслідків повені

"Іноді доводиться вибирати між любов'ю до тварин і безпекою міст, сіл і стабільністю валів".

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час засідання кризового штабу з питань протидії наслідкам повені заявив, що Варшава має боротися з бобрами, які знищують зведені для стримування води вали. Про це повідомляє Onet.

Крім глави уряду, в штабі взяли участь глава Міністерства оборони Владислав Косіняк-Камиш, міністр внутрішніх справ Томаш Сємоняк, чиновники органів місцевого самоврядування, представники пожежної служби та поліції. Під час зустрічі прем’єр торкнувся, серед іншого, питання безпеки валів. Він прокоментував проблему бобрів.

"Ви не перші, хто говорить про необхідність швидких змін у питанні присутності бобрів на дамбах. Ми приймали рішення у 2010 році, екологи були роздратовані, але є пріоритети. Іноді доводиться вибирати між любов'ю до тварин і безпекою міст, сіл і стабільністю дамб", – зазначив Туск.

Однак, він пообіцяв перевірити правила і дозволив будь-які дії, які залишаються у межах закону.

"Робіть все в межах цих правил, я буду захищати ці рішення. Вали сьогодні є абсолютним пріоритетом", – додав політик.

Водночас, як кажуть у виданні, на думку екологів, бобри відіграють важливу роль у маловодді, створюючи невеликі ділянки водно-болотних угідь, де вода тече повільніше, ніж у річках, і має можливість вбиратися в землю, підвищуючи рівень ґрунтових вод і запобігаючи посухам.

Читайте також: "Якщо ви побачите німецьких солдатів, будь ласка, не панікуйте" – Туск пожартував про допомогу Польщі після масштабних повеней

Доктор біологічних наук і дослідник бобрів Анджей Чех раніше зазначав, що проблему руйнування валів бобрами треба вирішувати перенесенням валів подалі від річок або захистом валів металевими сітками.

Раніше у Міністерстві оборони Польщі заявили, що у ліквідації наслідків повені, беруть участь понад 23 тисячі солдатів, а також ще три тисячі знаходяться у резерві. Заступник очільника національної оборони Цезарій Томчик зазначив, що найбільше мобілізованих було військових оперативних військ – майже 14 тис. – і військовослужбовців Сил територіальної оборони – понад 8 тис.