UA / RU
Підтримати ZN.ua

До викрадення українських дітей причетний режим Лукашенка — Боррель

Головний дипломат ЄС зробив заяву на річницю протестів у Білорусі.

Режим Аляксандра Лукашенка причетний до викрадення та депортації українських дітей під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це йдеться у заяві головного дипломата ЄС Жозепа Борреля на четверту річницю сфальсифікованих виборів та протестів у Білорусі.

Вказується, що Лукашенка надавав політичну, військову та матеріально-технічну підтримку РФ та сприяв незаконній депортації українських дітей з тимчасово окупованих територій України. Також у заяві згадується про "масштабну кампанію насильства та залякування власного народу" зі сторони правлячого режиму.

Читайте також: Польща відкриє кордон з Білоруссю тоді, коли Мінськ звільнить журналіста Почобута — Сікорський

"Лукашенка розпочав тотальне придушення білоруського громадянського суспільства, правозахисників, вільних ЗМІ та журналістів, політичних опонентів, незалежних профспілок, представників національних меншин і, зрештою,  всіх пересічних громадян, які висловлюють свої погляди як в країні, так і за її межами", — йдеться у заяві Борреля.

Також головний дипломат ЄС заявив, що щонайменше шестеро людей загинули у білоруських вʼязницях. Багато хто із затриманих перебуває у стані загрози життю та потребує невідкладної медичної допомоги.

Раніше ЄС запровадив персональні санкції проти 28 осіб з Білорусі, які допомагали режиму Лукашенка. Обмеження застосували проти керівників вʼязниць та членів судової влади, а саме прокурорів і суддів, які виносили політично вмотивовані вироки. Також під санкції потрапили державні пропагандисти.