UA / RU
Підтримати ZN.ua

Десятки тисяч людей по всій Іспанії вийшли на протести проти угоди прем’єра з сепаратистами

Лише в Мадриді на протести вийшли близько 80 тис людей, які не хочуть допустити амністії каталонських сепаратистів

В Іспанії збільшуються протести проти угоди прем’єра Педро Санчеса щодо амністії каталонських сепаратистів. Лише у Мадриді на марш 12 листопада вийшли близько 80 тисяч людей. Вони проти планів Санчеса амністувати сепаратистів в обмін на підтримку сепаратистської партії Junts у парламенті задля затвердження його на посаді прем’єра на наступний термін.

Угода, укладена з Junts та соціалістичною партією Санчеса через чотири місяці після того, як на позачергових виборах в Іспанії жодна партія не отримала необхідної більшості в парламенті, була розкритикована юридичними групами і майже одразу викликала протести. Вони посилилися 12 листопада – їх підштовхнула консервативна опозиційна Народна партія, повідомляє POLITICO.

Читайте також: Прем’єр Іспанії відкрито підтримав амністію каталонських сепаратистів

EPA-EFE/MARCIAL GUILLEN

За оцінками мадридської влади, на вулиці столиці вийшли 80 тисяч людей. Демонстрації пройшли і в інших містах. У Барселоні (столиці Каталонії) на демонстрації вийшли шість тисяч осіб, в Гранаді – 30 тисяч, у Севільї – 50 тисяч. Також відбулися протести в таких містах, як Малага, Пальма і Валенсія.

EPA-EFE/ANGELES VISDOMINE

В обмін на підтримку партії Junts соціалісти Санчеса погодилися запропонувати закон про загальну амністію для всіх, хто брав участь у проваленому референдумі про незалежність Каталонії 2017 року. Угода також включає в себе поки що невизначену пропозицію щодо правової реформи, яка, на думку критиків, може підірвати незалежність судової влади в Іспанії.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Читайте також: СБУ та поліція Іспанії затримали контрабандистів, які хотіли продати в Мадриді «Скіфське золото»

Нагадаємо, що до кінця 2023 року Іспанія головує в органах Євросоюзу і, на думку The Financial Times, «вакуум влади» може мати негативні наслідки для України, яка залежить від допомоги ЄС.

У вересні противники амністії зібрали у Мадриді 40-тисячний мітинг на протест щодо можливих планів Санчеса амністувати каталонських сепаратистів.