UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держави Веймарського трикутника розкритикували риторику уряду Грузії щодо ЄС

"Ми з дедалі більшим занепокоєнням відзначаємо все агресивнішу риторику щодо ЄС та його держав-членів".

Німеччина, Франція та Польща розкритикували риторику грузинського уряду щодо Європейського Союзу та висловили підтримку європейських прагнень грузинського народу.

"Ми з дедалі більшим занепокоєнням відзначаємо все агресивнішу риторику щодо ЄС та його держав-членів. ЄС не потерпить поширення владою Грузії неправдивих наративів про європейські позиції і політику», – зазначається у документі.

Очільники дипломатичних відомств трьох країн відзначають посилення негативних тенденцій у Грузії, зокрема, набрання чинності так званим Законом про прозорість, законодавчі зміни, що обмежують права ЛГБТІ-людей, а також напади на громадські організації та незалежних журналістів.

Глави МЗС також звернулися до уряду Грузії із закликом змінити поточний курс.

Читайте також: ЄС не надаватиме Грузії 121 млн євро допомоги

"На карту поставлено обсяг і глибину відносин і співпраці між ЄС і Грузією. Ми очікуємо, що грузинська влада забезпечить, щоб майбутні вибори у Грузії були вільними та чесними і відповідали рекомендаціям Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), зокрема можливість проведення вільної та безпечної виборчої кампанії», – додали міністри.

Раніше посол ЄС у Грузії Павел Герчинський заявляв, що за нинішньої грузинської влади країна ніколи не зможе приєднатися до Євросоюзу. Він висловив сподівання, що після виборів наприкінці жовтня Грузія повернеться на шлях до ЄС.