UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держави ЄС не розслідують належним чином заяви про порушення прав людей на кордоні

Смерті людей чи їхні побиття іноді навіть не вважають приводом для відкриття кримінального провадження.

Влада країн-членів ЄС робить недостатньо для розслідування достовірних повідомлень про порушення прав людини, включно зі смертями, на своїх кордонах, заявило Агентство ЄС з основних прав (FRA).

Як пише The Guardian, Агентство зазначає, що правозахисні агентства та неурядові організації повідомляють про «серйозні, регулярні та широко поширені порушення прав мігрантів і біженців під час контролю кордонів», але, незважаючи на «достовірні» повідомлення, багато з них не були розслідувані.

Водночас все більше справ надходить до Європейського суду з прав людини, що викликає питання щодо управління кордонами щонайменше у трьох країнах, йдеться у повідомленні.

«Національні органи влади Греції, Хорватії та Угорщини не провели ефективного розслідування випадків жорстокого поводження та загибелі людей під час контролю кордону. … Приклади включають недостатні зусилля для виявлення та заслуховування потерпілих і свідків, перешкоджання адвокатам у їхній роботі та відсутність доступу до ключових доказів (наприклад, відеозаписів зі спостереження за кордоном)», - зазначають у FRA.

Читайте також: Фінляндія ухвалила закон про блокування перетину кордону для мігрантів з Росії — Reuters

Агентство навело п’ять прикладів, які підкреслюють хибний підхід до розслідування загибелі людей і звинувачень у насильстві в прикордонних державах Європи. Один із них – знайдена дитина без супроводу, яку волонтери знайшли непритомною з розбитим черепом і опухлою губою у Франції. Дитину затримала поліція після того, як вона ховалася у вантажівці, яка прямувала до Великобританії. У причетності до ситуації підозрювали поліцію, але згодом дитину не знайшли.

У 2020 році поліція Хорватії перехопила чотирьох афганців, які нелегально в'їхали в країну. За даними правозахисного агентства, їх протримали два дні, принижували та били. Винних досі не встановили.

У квітні 2020 року влада Мальти дала вказівку рибальському судну повернути човен, який зазнав лиха, до Лівії. За шість днів у морі загинуло або пропало безвісти 12 людей. Кримінальну справу відкривати відмовились.

У червні 2022 року двоє палестинців, яких Греція визнала біженцями, нібито зазнали фізичного та сексуального насильства, після чого їх кинули на рятувальному плоту в морі. Турецька берегова охорона врятувала їх, але офіційна скарга все ще очікує на розгляд грецької прокуратури.

Читайте також: США вислали понад сотню китайських мігрантів у межах рідкісної масової депортації

Агентство розробило план з 10 пунктів, який включає регулярні інструкції та тренінги для місцевих прокурорів і слідчих щодо того, як захищати жертв і як збирати та зберігати докази, включаючи дані мобільного телефону. Сприяння участі потерпілих у кримінальному провадженні та їх захисту вказано як першочерговий пункт.

«Є занадто багато звинувачень у порушеннях прав людини на кордонах ЄС. Європа зобов’язана ставитися до кожного на кордоні справедливо, шанобливо та в повній відповідності до закону про права людини», - зазначив директор FRA Сірпа Раутіо.

Нагадаємо, у квітні Європарламент  схвалив новий Пакт про міграцію та надання притулку, який передбачає реформування європейської міграційної політики та політики притулку, узгодженої з державами-членами ЄС.