UA / RU
Підтримати ZN.ua

Деякі країни ЄС планують знову відкрити свої посольства в Афганістані

Це означатиме визнання режиму талібану.

Кабул, 2024 рік

Кабул, 2024 рік

Кілька європейських країн розглядають можливість відновити роботу своїх посольств в Афганістані, що по суті означатиме дипломатичне визнання Талібану через майже три роки після падіння Кабула, пише Bloomberg із посиланням на людей, знайомих із цим питанням.

Західні країни, в тому числі США, покинули Афганістан після поспішної евакуації громадян і співробітників служб безпеки в 2021 році, коли Кабул перейшов до рук талібів.

Однак за даними видання Італія протягом останніх кількох тижнів провела розвідувальну місію зі своїми службами розвідки в Кабулі. Міністр закордонних справ Антоніо Таяні згодом підтвердив, що посол, який зараз перебуває в Досі, відвідав Кабул.

«Ми працюємо над цим. Була місія нашого посла», - сказав він журналісту видання в кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні минулого тижня.

При цьому Таяні додав, що це дуже складне рішення, яке потребує часу. Насамперед через проблеми з правами людини.

Французькі, німецькі та британські офіційні особи натомість заявили, що вони не планують на разі відновлювати свої місії в Кабулі.

Читайте також: На вірну смерть: афганська журналістка Кобра Хассані повертається до Кабулу

Зараз в Афганістані немає жодного європейського посольства, хоча Європейський Союз має делегацію в країні, а США мають відділ з питань інтересів при катарському представництві. Єдиною країною Великої сімки, яка має посольство в Кабулі, є Японія.

Представник ЄС заявив, що його місія поки що є єдиною присутньою з 27 країн-членів блоку, але відмовився коментувати можливе повернення окремих країн-членів, заявивши, що це рішення мають приймати уряди цих країн.

«Присутність ЄС пристосована до політики і дій де-факто влади Талібану і не надає їй жодної легітимності», - зазначається на сайті дипломатичної служби ЄС.

Водночас міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес минулого тижня заявив, що «як тільки будуть створені мінімальні умови безпеки» Іспанія  відправить свого посла назад.

«Ми були готові ще місяць тому. На жаль, троє іспанців загинули в результаті терористичної атаки ІДІЛ. У нас є посол в Афганістані, хоча він живе з міркувань безпеки в Досі — як тільки це буде можливо, ми хочемо його повернути», - вказав він на непросту ситуацію.

Високопоставлений європейський дипломат сказав, що серед офіційних осіб у Брюсселі змінилася думка про необхідність фізичної присутності в країні для реалізації проектів розвитку, захисту прав жінок і встановлення стратегічної присутності.

Зокрема, у Німеччині влада публічно обговорює, як повертати афганських шукачів притулку, які скоїли злочини або визнані терористами. Наразі такі особи не можуть бути депортовані назад до країни, оскільки Німеччина не має дипломатичних відносин з режимом Талібану.

Читайте також: Рух «Талібан» вивели зі списку терористичних організацій у Казахстані — Токаєв

Французький чиновник зазначив, що наразі немає планів щодо відновлення роботи посольства країни, але сказав, що це питання з часом доведеться вирішувати. Нинішня ситуація з нульовою присутністю на місцях не може зберігатися нескінченно, додав він.

Міністерство закордонних справ Співдружності та розвитку Великої Британії заявило, що «розгляне можливість встановлення дипломатичної присутності в Афганістані, як тільки це дозволить безпекова і політична ситуація».

Високопоставлений представник адміністрації США заявив, що Вашингтон не має наміру політично визнавати Талібан або знову відкривати посольство в Кабулі. Чиновник додав, що США чітко дали зрозуміти талібам, що все ще існують проблеми, в першу чергу, справедливе ставлення до жінок і дівчат, які заважають їм рухатися в цьому напрямку.