UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія завершила розслідування вибухів на російських газопроводах «Північні потоки»

Поліція вирішила, що не має достатніх підстав для порушення кримінальної справи в Данії

Данія припинила розслідування вибухів на російських газопроводах у Балтійському морі «Північний потік» й «Північний потік-2». Про це повідомила поліція країни, після чого Данія стала другою країною, яка закрила це розслідування – раніше це зробила Швеція. Трубопроводи були підірвані у шведській і данській економічних зонах у вересні 2022 року. 

«Розслідування привело владу до висновку, що мала місце навмисна диверсія на газопроводах. Однак оцінка полягає в тому, що немає достатніх підстав для порушення кримінальної справи в Данії», – йдеться в заяві поліції Копенгагена від 26 лютого, повідомляє Reuters.

Читайте також: Вибухи на "Північних потоках" знову пов'язують з Україною: деталі статті The Washington Post

Данська поліція заявила, що співпрацювала з відповідними іноземними партнерами і що проведене ними розслідування було «складним і всеосяжним». Представник поліції відмовився уточнити, чому було недостатньо підстав для продовження розслідування і з якими органами влади вони поділилися своїми висновками.

Швеція припинила розслідування вибухів, заявивши, що не має юрисдикції у цій справі, але передала виявлені докази німецьким слідчим, які ще не опублікували жодних висновків. Німецький уряд, як і раніше, «дуже зацікавлений» у з'ясуванні причин вибухів, заявив 26 лютого у Берліні речник уряду.

Читайте також: АМКУ оштрафував дві іноземні компанії за участь у "Північному потоці-2"

Нагадаємо, у Польщі відкинули звинувачення у гальмуванні процесу розслідування вибухів на «Північних потоках», про що заявило американське видання The Wall Street Journal. Воно, просуваючи версію про «український слід», заявило, що посадовці попереднього польського уряду «чинили опір» міжнародному розслідуванню та «не розголошували потенційно важливі докази». 

Версія про «український слід» одночасно з’явилася у низці провідних західних видань. Хто і навіщо придумав, що Україна підірвала «Північні потоки»? – пояснює президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар на ZN.UA.