UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія надасть Україні 250 млн доларів військової допомоги

Скандинавська країна зосереджує увагу на територіях, що межують із РФ

Данія, яка нещодавно запустила нову програму підтримки України в обсязі 1 млрд євро, надасть Україні військову допомогу на 250 млн доларів. Про це заявив 2 травня міністр оборони скандинавської країни Троелс Лунд Поульсен, передає Reuters. За словами міністра, військова допомога включатиме, як фінансування, так і військове обладнання.  

Поульсен зауважив, що Данія у 2024 році почне скорочувати свою військову присутність в Іраку, і натомість зосередиться на країнах Балтії. Скандинавська країна запропонує НАТО батальйон для захисту цього регіону, що знаходиться під ризиком військової загрози з боку Росії. Попередньо відомо, що батальон складатиметься з 700-1200 солдатів та буде розгорнутий у Латвії впродовж чотирьох-шести місяців.

«Ми повинні бути готові до того, що присутність Данії в Балтії буде довгостроковою, і існує потреба в балансуванні між наявністю солдатів на місцях і готовністю розгорнути їх із Данії», – сказав міністр.

Читайте також: Данія відкрила програму допомоги Україні на 1 млрд євро

Раніше Данія спільно з Нідерландами обіцяла надати Україні 14 танків Leopard 2, які мають бути поставлені до початку 2024 року. У квітні Данія та Норвегія заявили, що передадуть Україні 8 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм для САУ Caesar. 

У березні 2023 року Міноборони Данії оголосило про надання пакету військової допомоги на 140 млн доларів. Він включав боєприпаси, зброю та інші засоби, що запитувалися українською стороною.