UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чеська компанія пояснила, чому відбулася затримка з поставками артснарядів в Україну

На прохання уряду компанія виступила посередником для поставок із Африки та Азії.

Чеська компанія CSG, яка є найбільшим постачальником боєприпасів у Центральній Європі, пояснила затримку з доставкою артилерійських снарядів в Україну через зростання цін та погану якість деяких компонентів.

Голова компанії Міхал Стрнад в інтерв'ю для The Financial Times сказав, що саме через це зброя не може бути відправлена на поле бою в Україні так швидко, як планувалося. Проте перші боєприпаси з "чеської ініціативи" надійдуть уже в червні.

Читайте також: У Євросоюзі сподіваються до кінця року передати Україні 500 тисяч артснарядів

Він зазначив, що близько 50% деталей, придбаних його компанією за дорученням чеського уряду в країнах Африка та Азії, були недостатньо якісними, щоб їх можна було відразу відправити в Україну без технічного обслуговування. Для деяких снарядів CSG змушена додавати відсутні компоненти з власного виробництва.

Однак Стрнад підкреслив, що "чеська ініціатива" залишається "на правильному шляху", і що CSG зобов'язується виконати свою частину поставок.

"Війна в Україні сприяє зростанню цін на обмежену кількість снарядів, які можна придбати за межами ЄС, в той час, коли в Європі немає запасів боєприпасів", ‒ попередив керівник CSG.

Він сказав, що передзамовлення європейських виробників боєприпасів заповнені на найближчі вісім років, навіть попри те, що "всі збільшують свої потужності".

Читайте також: Sky News: у Росії виробляють втричі більше снарядів, ніж підприємства союзників України

Навіть за малоймовірного сценарію завершення війни в Україні прямо зараз, сказав він, "перед нами буде величезна робота з поповнення стратегічних запасів країн НАТО".

Коментарі Стрнада з'явилися в той час, коли лідери ЄС із Нідерландів, Данії, Латвії та Польщі разом із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем провели зустріч у Празі, організовану прем'єр-міністром Чехії Петером Фіалою, щоб обговорити проблему нестачі зброї в Україні.

Фіала повідомив, що 15 країн ЄС і НАТО вже виділили 1,6 мільярда євро на "чеську ініціативу", яку оголосили в лютому з метою надати Україні 1,5 мільйона артилерійських снарядів. Першу партію з десятків тисяч снарядів калібру 155 мм доставлять в Україну у червні

Чеський уряд попросив CSG та інші менші чеські оборонні компанії виступити посередниками і отримати снаряди з країн за межами ЄС.

Нагадаємо, CSG планує побудувати завод із виробництва артилерійських снарядів в Україні.