UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія збудує в Україні патронний завод – Шмигаль

Також укладено угоду про виробництво гвинтівок.

У вівторок, 16 липня, уряди України та Чехії під час спільного засідання в Празі підписали дві угоди щодо виробництва зброї. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, оборонна промисловість та виробництво зброї це один з головних секторів нашої взаємодії. Зокрема з прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою було обговорено постачання ЗСУ нових видів озброєння, підготовку і реабілітацію українських військових та нові спільні проєкти у сфері ВПК.

"В Україні буде побудований новий патронний завод – угода підписана між Sellier&Bellot та "Укроборонсервіс". Це важливо для забезпечення нашої армії зараз. Це також свідчить про високий рівень зацікавленості у співпраці з нашою оборонною індустрією та її потенціал”, – розповів Шмигаль.

Читайте також: Президент Чехії анонсував швидку передачу боєприпасів в Україну

Він додав, що друга угода передбачає виробництва штурмових гвинтівок компанії Colt CZ Group в Україні.

"Це угода між Česká zbrojovka та відповідним українським підприємством, з огляду на питання безпеки не буду зараз називати назву. Україна має намір стати арсеналом вільного світу і ми вдячні Чехії на підтримку нашого прагнення", – додав прем’єр України.

Нагадаємо, раніше міністерка оборони Чехії Яна Чернохова повідомила, що її країна перевірить та відремонтує снаряди, які збираються постачати Україні. За її словами, чеські експерти оглянуть снаряди перед їх відправкою на фронт.

Україна отримала першу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи 25 червня. Премʼєр Чехії Петр Фіала заявив, що його країна робить все, що від неї залежить.

Чеська ініціатива із закупівлі снарядів для ЗСУ передбачає, що Україні нададуть 800 тисяч снаряді, зокрема 300 тисяч радянського зразка. Проте Петр Фіала заявляв, що у рамках проєкту можуть надати 1,5 мільйона артилерійських боєприпасів протягом року.