UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія ще має матеріали для військової допомоги Україні – міністерка оборони

Чернохова зазначила, що незабаром списки перекладуть і президенту.

Чехія досі має на складах обладнання та матеріали військового призначення, які може надіслати як допомогу Україні, заявила в ефірі чеського телебачення сказав міністерка оборони Яна Чернохова, пише ČTK.

«На наших складах все ще є речі, які точно ніколи не будуть використані в нашій армії», - сказала міністерка.

За її словами, незабаром вона та начальник Генерального штабу армії Чеської Республіки Карел Рєхка зустрінуться з президентом Петром Павелом, якому передадуть список того, що  може бути відправлене в Україну.

«Ми поінформуємо пана президента про ті списки, які ми маємо, щоб він мав точний огляд того, що ще ми можемо гіпотетично відправити в Україну, якщо Україна в цьому зацікавлена», – додала Чернохова.

При цьому міністерка зазначила, що нічого з того, що відправляється в Україну, не робить шкоди для чеської армії та не загрожує обороноздатності країни.

Читайте також: Президент Чехії: «Союзники мають зробити все, аби Україна перемогла у 2023 році. У разі поразки українців РФ не зупиниться»

Минулого тижня в інтерв'ю німецькій газеті Süddeutsche Zeitung президент Петер Павел заявив, що Чехія допомогла Україні, чим могла, з поставками зброї, але в неї більше немає інших варіантів. Він також бачить певні можливості в допомозі з протиповітряною обороною та боєприпасами, для яких у Чехії є виробничі потужності.

Як розповів прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, його країна надала Україні військову допомогу на суму 10 мільярдів чеських крон (422 мільйони євро), а оборонна промисловість Чехії відправила озброєння і техніки ще на 30 мільярдів крон (1,27 мільярда євро). Мова йде про бронетехніку, ракетні системи, артилерію, ППО та інше озброєння.