UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чехія розмірковує щодо створення легіону з українських добровольців

У Празі оцінюють досвід Польщі. 

У Чехії розмірковують щодо можливості створення легіону добровольців з українських громадян. Про ідею, яку раніше втілила Польща, повідомила в етері Чеського телебачення міністерка оборони країни Яна Чернохова, повідомляє ČT24.

"Українська громада, яка живе в Чехії, численна, навіть не зважаючи на хвилю, яка прийшла внаслідок війни. Так що це мало б сенс", — заявила Чернохова.

Вона зазначила, що Чехія планує продовжити навчання українських військових, а до них могли б приєднатися чеські громадяни, які є українцями за національністю. За її словами, з них можна було б створити утворення. 

Читайте також: Прем’єр Чехії: До кінця року українській армії буде поставлено близько 500 тисяч снарядів

Також речник Міноборони Чехії Карел Чапек повідомив, що відомство наразі оцінює польський досвід створення українського легіону. За його словами, оцінка надається з правової та практичної сторони.

Проте, як зазначає iDnes.cz, це ще не означає, що Прага збирається створити підрозділ з українців. Цілком можливо, що чеські інструктори просто допомагатимуть польським військовим навчати українських добровольців у Польщі.

Нагадаємо, 8 липня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали безпекову угоду. У ній прописана можливість створення нового добровольчого підрозділу з громадян України. Українські чоловіки, які проживають в Польщі та Литві зможуть підписати контракт із ЗСУ і пройти навчання на польській території. Про бажання доєднатися до такого легіону вже висловились сотні українців.