UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Будуть депортовані»: У Польщі уточнили, як будуть повертати військовозобов'язаних українців

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що не виключено, що вони перевозитимуть українців до України

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, який вчора заявив, що його держава готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, уточнив деякі моменти цього процесу. 

Косіняк-Камиш сказав, що військовозобов'язані українські чоловіки, в яких вийде строк перебування у країні, будуть депортовані, а їхнє право на перебування в Польщі не буде поновлене. Відповідаючи на запитання, чи погодиться Польща перевезти їх назад в Україну, він сказав: «Все можливо», передає слова міністра газета Financial Times.

Читайте також: Обмеження на отримання консульських послуг: коли їх знімуть для чоловіків за кордоном

25 квітня Литва заявила, що теж готова вжити заходів для повернення українців призовного віку. Міністр оборони Лаурінас Кащюнас виключив депортацію, але сказав, що в координації з Польщею можуть бути розглянуті різні варіанти. 

«Можна [обмежити] соціальні виплати, дозволи на роботу, документи, є варіанти, про які я також чув від польської сторони. Я думаю, що це правильний шлях», – сказав Кащюнас. 

Читайте також: Поки хтось віддає за Україну життя, хтось сидить за кордоном та отримує послуги від держави. Це нечесно — Кулеба

Нагадаємо, з 23 квітня українські дипломатичні установи призупинили надання консульських послуг українським чоловікам призовного віку (з 18 до 60 років) – до отримання роз’яснень положень закону щодо посилення мобілізації, який набере чинності з 18 травня. У Міноборони України заявили, що після цього військовозобов’язані чоловіки, які перебувають за кордоном, протягом 60 днів з моменту набуття сили матимуть можливість оновити свої військово-облікові дані у консульських установах, або через електронний кабінет (має запрацювати в червні).