UA / RU
Підтримати ZN.ua

Будинок за 13 центів - у Хорватії підхопили ініціативу з залучення жителів у депресивні міста

Головна умова влади - покупці не повинні бути старшими за 45 років

Леград, місто на півночі Хорватії, намагається залучити більше людей для поселення в цьому районі, пропонуючи будинки за копійки. Це ініціатива, яку вони розпочали у 2018 році.

Про це розповів телеканал CNBC.

Читайте також: В Європі виявили країни, де ціни на житло впали, та країни, де вони зросли на 200%

Невелике містечко з населенням близько 2000 чоловік межує з Угорщиною, і його населення скоротилося після розпаду Австро-Угорської імперії у 1918 році.У січні урядовці оголосили, що ще одна партія будинків готова до продажу лише за 13 центів.

Щоб мати право на купівлю одного з будинків, заявники повинні бути молодшими за 45 років, перебувати в шлюбному або позашлюбному партнерстві і не мати судимості.Зокрема, якщо ви хочете отримати один з цих недорогих будинків, заявники не можуть володіти нерухомістю — хоча офіційні особи не уточнюють, чи маються на увазі Хорватія чи ще десь у світі.

Місцеве хорватське ЗМІ HRT повідомило, що з моменту запуску програми у 2018 році сьогодні дітей більше, ніж п'ять років тому, і в результаті в містечку навіть будують новий дитячий садок.

«Усього продано п'ять будинків, готових до заселення. Три сім'ї вже переїхали, і що нас тішить, то це те, що всі три сім'ї вітали нового члена під час свого переїзду. Це збільшило кількість дітей у дитячому садку», - сказав мер Леграда Іван Саболіч агентству HRT.

У 2021 році Леград виставив на продаж 19 порожніх будинків і покинутих будівельних майданчиків за ціною 1 куни, валюта Хорватії на той момент. За даними Reuters, сімнадцять із них було продано. Вдома знаходилися у різному ступені несправності, тому муніципалітет заявив, що заплатить 25 000 кун (близько 3 558 доларів) за необхідні ремонтні роботи.

Для нових мешканців, які хотіли купити приватний будинок, місто запропонувало покрити 20% від ціни або до 35 000 кун (близько 5 056 доларів). Незрозуміло, чи запропонує місто такі стимули цього разу.

Читайте також: Росіянам хочуть заборонити купляти нерухомість у Фінляндії

Хорватія — не перша країна, яка застосовує такий підхід до повернення нового життя своєму населенню, що скорочується. Муссомелі, місто на Сицилії, стало вірусним через продаж старих будинків за 1 євро. До речі, зірка «Клану Сопрано» та «Славних хлопців» акторка Лоррейн Бракко також піддалася цій тенденції, коли вона придбала будинок за 1 євро в іншому італійському місті під назвою Самбука-ді-Сицилія.апмпа