UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський прем‘єр позначив Росію та її партнерів словом, схожим на термін, яким позначають гітлерівську коаліцію

Прем'єр-міністр Великої Британії окреслив глобальну “вісь авторитаризму” 

Прем'єр-міністр Великої Британії позначив у публічному виступі під час виборчої кампанії перелік країн, які він назвав “віссю авторитарних держав”. Про це повідомляє АР. У перелік таких авторитарних держав прем'єр включив Росію, Китай, Іран і Північну Корею.

Читайте також: Велика Британія передає Україні найбільший пакет допомоги — Міноборони країни

Термін, який використав Ріші Сунак, очільник британського уряду, англійською мовою пролунав як “axis of authoritarian states”, що схоже на термін, який використовується в англомовній літературі на позначення гітлерівської коаліції – “аxis powers”. Згаданий термін застосовується щодо коаліції агресивних держав, які стали спільно зі сталінським режимом заколотниками Другої світової війни. Зокрема, в цю “вісь” включають гітлерівську Німеччину, фашистську Італію та мілітаристську Японію і країни-сателіти.

Війна Росії з Україною, напади іранських проксі-сил на торговельний флот в Червоному морі та китайські кібератаки на членів парламенту в Британії, є проявами нового часу, де діють згадані сили авторитаризму, вважає Ріші Сунак.

Раніше, прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак назвав “явно смішною” заяву президента Росії Владіміра Путіна про те, що війна в Україні є наслідком розширення НАТО. На його думку, Росія здійснила незаконне, неспровоковане вторгнення в Україну.