UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британська валюта досягла рекордної позначки порівняно з американським доларом: чому дорожчає фунт стерлінгів

На стабільність фунта впливає політична прогнозованість та економічна кон'юнктура

Британський фунт стерлінгів суттєво зміцнюється порівняно з американським доларом. Аналітики вважають, що зростання довіри до британської валюти викликано поступовим зростанням економіки та небажанням американського центробанку змінювати рівні процентних ставок. Вплинула частково на поліпшення позицій фунта також нестабільна ситуація щодо інфляційних очікувань в США, повідомляють оглядачі Financial Times.

Наразі об'єктивні показники говорять, що британський фунт стерлінгів досяг максимуму порівняно з доларом. Цей показник є найліпшим з липня 2023 року і складає наразі 1,2947 фунта за долар США.

Чому зростає британська валюта і що не так з американським доларом?

Порівняно з США, економіка Великої Британії демонструє впевнене, хоча і повільне зростання після того, як остаточно визначилися політичні фаворити на виборах. Після квітневого падіння, британська економіка зросла на 0,4%, чого тривалий час не спостерігалося. Вибір майбутнього уряду та імовірність планування дій бізнесу позитивно вплинули на роботу економічних суб'єктів, послаблюючи традиційну передвиборчу невпевненість, яка спостерігається особливо яскраво у США.

Зміцнення фунта стерлінгів дуже пасує ідеям нового лейбористського уряду щодо зростання економічної потужності країни, хоча прямого зв'язку із діями лейбористів наразі спостерігати не можна – замалий проміжок часу, як і мінімальна кількість рішень. Водночас у США, де спостерігається сильне стримування інфляційних процесів, курс валюти знизився порівняно з традиційним кошиком валют, через невпевненість у ринковій відповідності інфляції, яка виявилася нижчою, ніж прогнозували аналітики. Таким чином фунт стерлінгів виявився у вигідній позиції, оскільки він показує реальну ситуацію в економіці та зростання бізнесу, а не антиінфляційні заходи уряду, як це наразі є в США.

Наразі аналітики говорять іще про декілька факторів, які впливають на стабільність британської валюти. Серед них називають найстабільніший уряд, який сформовано політичним консенсусом з часів голосування за Brexit. Крім того, політики, які представляють економічний блок британського уряду, роблять заяви про стимулювання інвестицій та намагання уряду спрямувати зусилля на зростання економічної потуги Британії завдяки згаданим інвестиціям. Частково на зміцнення фунта вплинула ситуація у Франції – одній з найбільших економік Європи. На фоні нестабільного політичного рішення французів, які віддали перевагу лівій коаліції, але водночас підтримують крайньо правих, яких представляє Ле Пен, британська політична ситуація виглядає надзвичайно стабільною та прогнозованою.

Зміцнення фунта сталося після того, як позачергові вибори у Франції налякали інвесторів і призвели до зависання парламенту, що вплинуло на євро.

Зміцнення фунта стерлінгів та поліпшення політичної ситуації вже вплинуло на оцінку британських цінних паперів та акцій різноманітних бізнесів. Зокрема, Investment Institute at BlackRock, який вважають одним з найбільших у світі бізнесів, що управляє активами, змінив оцінку британських акцій з позиції нейтральності на позицію високої ваги. Свою думку експерти Investment Institute at BlackRock обґрунтували політичною стабільністю та зростанням позитивних настроїв інвесторів.

У 2022 році британський фунт стерлінгів упав до 37-річного мінімуму після того, як нові дані показали, що покупці скорочують витрати, оскільки інфляція з'їдає бюджети домогосподарств.