UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія побудує радарну станцію для відстеження дій Росії та Китаю у космосі

Вона знаходитиметься в Уельсі.

У Британії побудують радарну станцію для відстеження супутників у космосі. Королівські ВПС готуються до боротьби з "безрозсудними" космічними загрозами з боку Китаю та Росії, повідомляє The Telegraph.

Станцію побудують у Пембрукширі, що в Уельсі. Це стане місцем розміщення найновішої у Великій Британії радіолокаційної станції супутникового відстеження великої дальності Darc, вона призначена для захисту основних супутникових комунікаційних і навігаційних мереж. Три роки тому тодішній голова британських Повітряних сил казав, що ця станція є національним пріоритетом.

"Ця нова радарна програма не тільки підвищить нашу обізнаність про глибокий космос, але й допоможе захистити наші космічні активи разом з нашими найближчими партнерами", — заявив міністр оборони Британії Джон Гілі. 

Читайте також: Радбез ООН відхилив російський проєкт резолюції про заборону ядерної зброї в космосі

У свою чергу головний маршал британської авіації Майк Вігстон заявив про "безвідповідальні та безрозсудні випробування Росією та Китаєм" протисупутникової зброї під час розмови із журналістами.

Нагадаємо, у лютому США попереджали союзників, що Росія може розмістити ядерну зброю у космос. Вона призначатиметься для знищення супутників.

Раніше голова Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майк Тернер заявляв, що Росія може створити "кубинську ракетну кризу в космосі". За його словами, Сполучені Штати повинні разом союзниками зберегти космос в рамках Договору ООН, за яким забороняється розміщення зброї масового ураження у космосі і який Москва підписала у 1967 році.