UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість опитаних поляків вважають, що російські об'єкти у повітряному просторі Польщі треба збивати

За час масованих повітряних атак Росії на Україну вже було кілька випадків порушення російськими ракетами повітряного простору Польщі

«Як ви вважаєте, чи повинна Польща збивати об'єкти, що пролітають над нашою територією під час нападу Росії на Україну, навіть якщо немає впевненості в тому, що це за об'єкти?» - таке запитання поставили під час опитування, проведеного центром SW Research, повідомляє польська газета Rzeczpospolita.

Читайте також: "Не бачу прихильників для прийняття рішення": у Польщі заявили про скептицизм НАТО щодо збиття російських ракет в Україні

Більшість опитаних польських громадян (58,5%) підтримують збивання російських повітряних об'єктів у повітряному просторі Польщі. Про це свідчать результати опитування.

Проти виступили 22,1%, а 19,4% поки що не визначилися в цьому питанні.

Більш категоричними виявилися жінки: 61% опитаних - за те, щоб збивати будь-які непізнані цілі над територією Польщі.

Дослідження було проведено 27-28 серпня за центром SW Research серед 800 дорослих поляків.

Нагадаємо, вранці 26 серпня, під час масованої повітряної атаки Росії на Україну, об'єкт, який, імовірно, був російським безпілотником-камікадзе «Шахед», залетів у повітряний простір Польщі (на це вказувала, зокрема, швидкість його руху). Об'єкт пролетів близько 25 км польською територією, а потім зник з радарів. Майже одразу ж Сили територіальної оборони розпочали пошуки його останків, але досі не змогли їх виявити. Не виключено, що об'єкт знизив висоту, розвернувся і покинув польську територію на такій висоті, на якій його вже не могли виявити радари.

За час масованих повітряних атак Росії на Україну, пише польське видання, вже було кілька випадків порушення російськими маневруючими ракетами повітряного простору Польщі - у більшості випадків такі порушення були короткочасними (маневруючі ракети іноді можуть тимчасово опинятися над територією Польщі, якщо вони атакують цілі на заході України, рухаючись за такою траєкторією, щоб підійти до цих цілей із заходу).

Найсерйозніший інцидент із російською ракетою стався в грудні 2022 року. Під час повітряної атаки Росії на Україну російська ракета Ч-555 пролетіла над Польщею і врешті-решт впала недалеко від Бидгоща. Ракета була знайдена в лісі випадковою людиною тільки через кілька місяців. Як з'ясувалося, вона не була озброєна, тому, ймовірно, була фальшивою ціллю для української ППО.

Інцидент 26 серпня викликав питання про те, чому об'єкт, що пролетів над територією Польщі, не був збитий. Військові пояснили це тим, що через погодні умови не вдалося встановити візуальний контакт з об'єктом, і тому не було впевненості, що ми не маємо справу з цивільним об'єктом. Прем'єр-міністр Дональд Туск також натякнув на подібні сумніви.

«Проблема зі збитими літаками часто має іншу природу. Часто йдеться про частки секунд, які не дають змоги перевірити, чи не є це цивільним об'єктом», - заявив він. 

Колишній командир JW GROM генерал Роман Полько дотримується іншої точки зору. На його думку, навіть без візуальної ідентифікації об'єкти, які майже напевно є російськими ракетами і безпілотниками, повинні бути збиті. Генерал Полько також поставив під сумнів законність процедури, згідно з якою в умовах мирного часу рішення про збиття повітряного об'єкта над Польщею щоразу має бути санкціоноване оперативним командиром. - Цієї процедури дотримувалися голландські солдати в Сребрениці, коли відповідно до процедур вони дозволили скоїти там масові вбивства, сказав Полько.

Читайте також: Ми не впевнені, що до Польщі 26 серпня залітав російський дрон — Туск

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш заявив, що його країна не збиватиме російські ракети над територією України без рішення всього НАТО. Про це заявив в інтерв'ю «Польському радіо».

Також про це заявив заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський після неформального засідання Ради міністрів оборони ЄС у Брюсселі

Польща не воює з Росією, НАТО також не воює з Росією, тому Польська протиповітряна оборона не збиватиме російські ракети та ударні дрони над територією України. Натомість Польща виступає за значне посилення оборонних можливостей України, сказав Залевський.