UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Безпрецедентна ескалація": Румунія прокоментувала російську атаку на судно з зерном у Чорному морі

Голова МЗС провела розмову з Блінкеном.

МЗС Румунії прокоментувало напад росіян на судно під прапором Сент-Кітс і Невіс у румунській економічній зоні Чорного моря. У соцмережі X відомство назвало дії росіян "безпрецедентною ескалацією".

"Румунія рішуче засуджує атаку РФ на комерційне судно у Чорному морі. Ця безпрецедентна ескалація незаконної війни проти України порушує міжнародне право та загрожує глобальній продовольчій безпеці", — заявили у відомстві.

У МЗС наголосили, що Росія повинна припинити напади на комерційні судна та почати поважати свободу судноплавства.

Читайте також: У МЗС прокоментували порушення російськими дронами повітряного простору Латвії та Румунії

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску також повідомила, що провела розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Вони обговорювали підтримку України, напади РФ у Чорному морі та падіння безпілотників на румунській території.

"Інциденти з безпілотниками, які порушили повітряний простір Румунії, є серйозними. РФ повинна негайно припинити такі дії, а також напади на комерційні судна", — зазначила Одобеску.

Нагадаємо, 12 вересня російські літаки Ту-22 крилатими ракетами атакували балкер AYA під прапором Сент-Кітс і Невіс в економічній зоні Румунії у Чорному морі. Він перевозив зерно з українського порту "Чорноморськ" до Єгипту. Екіпаж судна не постраждав, а корабель зміг дістатися порту Констанци для оцінки збитків.