UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бельгійський прем'єр-міністр зі сльозами на очах оголосив про відставку

Тепер у Бельгії формуватимуть новий уряд.

Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо вирішив піти у відставку після того, як його правоцентристська партія "Відкриті фламандські ліберали і демократи" програла на виборах у Європейський парламент.

За результатами екзит-полів, його партія набрала 5,7% голосів. Очільник політсили Том Онгена також заявив, що піде у відставку, пише Politico.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн прокоментувала перемогу EPP на виборах у Європарламент

До того моменту, поки у Бельгії не сформують новий уряд, Де Кроо виконуватиме обов'язки тимчасового прем'єр-міністра.

"Я переконаний, що нам якнайшвидше потрібен новий уряд із повними повноваженнями. Сигнал виборців чіткий", ‒ підсумував політик.

Водночас ультраправа партія "Фламандський інтерес" (Vlaams Belang), яка лідирувала в опитуваннях протягом останніх місяців, отримала 21% голосів, проте не змогла обігнати своїх фламандських консервативних суперників – "Новий фламандський альянс" (Nieuw-Vlaamse Alliantie), який став найбільшою партією Бельгії із результатом у 25%.

Читайте також: Французькі ультраправі знищують партію Макрона на виборах до Європарламенту – Politico

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон після оголошення перших результатів й даних екзит-полу на виборах до Європейського парламенту вирішив розпустити Національні збори, оскільки його партія програла ультраправій політсилі "Національне об'єднання" Марін Ле Пен. Тепер парламентські вибори заплановані на 30 червня.