UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бельгія обговорює надання Україні винищувачів F-16 — мова про 2-4 літаки

Країна прямо зараз займається переозброєнням на F-35.

Міноборони Бельгії вивчає, чи може країна відправити західні винищувачі F-16 в Україну. Раніше бельгійська армія заявляла, що її літаки занадто старі. В той же час Бельгія сама потребує їх.

Військово-повітряні сили країни мають 45 винищувачів F-16. Протягом наступних 5-6 років усі вони досягнуть кінця свого терміну експлуатації та мають бути виведені з роботи. Уже з 2024 року ВПС Бельгії отримуватимуть від 4 до 5 нових винищувачів F-35 на рік, які поступово замінять F-16.

Віцепрем'єр-міністр Бельгії Девід Кларінваль заявив, що вже наступного року Бельгія може передати Україні від 2 до 4 винищувачів F-16. Глава уряду Александер де Кроо був більш обережним у заяві.

"Ми попросили Міністерство оборони перевірити, чи закінчився термін служби наших літаків. Ми повинні розглянути всі варіанти. Якщо вони все ще є в чомусь корисними, ми, звичайно, повинні це дослідити", — сказав він.

Раніше Міноборони Бельгії заявляло, що не зможе постачати літаки в Україну. Мовляв, вони необхідні для захисту повітряного простору Бельгії та для місій НАТО із забезпечення безпеки повітряного простору на східному кордоні ЄС у країнах Балтії.

Також повідомлялося, що країна позичить свої літаки Данії для навчання пілотів ЗСУ. Однак ішлося лише про тимчасове використання.